Pictorul ucrainean de icoane Oleksandr Klymenko a rămas izbit de cât de mult seamănă capacul și fundul unei cutii de muniție militară cu lemnul pe care este pictat o icoană după ce a vizitat o bază a armatei în 2014, relatează Reuters.

Oleksandr Klymenko alaturi de una din icoanele saleFoto: Olena Khudiakova / Avalon Editorial / Profimedia Images

Acesta a împrumutat una dintre cutiile de la bază și a pictat o icoană bizantină cu Fecioara Maria ținându-l pe Pruncul Iisus pe capacul ei. Klymenko afirmă că icoana arăta ca și când ar avea o vechime de cel puțin 800 de ani.

Experimentul l-a făcut pe artist și pe soția acestuia, Sofia Atlantova, să înființeze un proiect caritabil care să strângă bani pentru un spital de campanie care trata soldați răniți în conflictul din estul Ucrainei dintre forțele Kievului și separatiștii susținuți de Rusia.

De la lansarea sa în 2015 proiectul a strâns peste 300.000 de dolari și operele de artă ale lui Klymenko au fost expuse în Belgia, Germania, Canada, Statele Unite și alte țări.

Klymenko spune că proiectul denumit „Cumpără o icoană - salvează o viață” se bazează pe ideea de a transforma moartea, simbolizată de cutiile de muniție, în viață, simbolizată de icoane.

„O cutie de muniție - ca un sicriu - este luată din subsol unde a fost depozitată anterior. Odată ce este deschisă, moartea scapă și distruge totul în jurul ei”, a declarat artistul pentru Reuters. „O transformăm prin pictarea vieții”, a subliniat acesta.

Luptele dintre trupele ucrainene și separatiștii susținuți de Moscova din regiunea Donbas din estul țării au ucis în jur de 14.000 de persoane din 2014, potrivit Kievului.

„Majoritatea oamenilor se gândesc la acest război ca fiind ceva foarte îndepărtat... A fost important pentru mine să le arăt că războiul este real, că această cutie de muniție este reală și că a conținut arme reale care omoară oameni”, spune Klymenko.

„Nu vreau ca acest război să existe. Și nu vrea nici ca acest proiect să existe”, a mai afirmat artistul.

Citește și: