Artistele și artiștii sectorului independent au revendicat ziua de 26 martie, care a devenit astfel Ziua Supraviețuirii Artiștilor Independenți. S-au întâlnit în fața Ministerului Culturii și au depus, simbolic, obiecte reprezentative pentru toate pierderile lor din ultimul an și pentru lupta continuă pe care o au de dus pentru a rezista, în absența unor structuri de sprijin din partea autorităților. Structuri adaptate nevoilor tot mai mari ale sectorului independent.

Protest actori independentiFoto: Dani Dragan

“Acum , la Ministerul Culturii, premii inutile, obiecte inutile, oameni( artiști) inutili. Eu sunt angajat , îmi iau salariul , nu fac mai nimic, nu protestez dar ma solidarizez cu artiștii independenți. Ei sunt necesari! Nici nu ne dam seama ce-am fi fără ei. Ex: TNB este irelevant in ceea ce privește educația prin cultura și arta fața de Centrul de teatru educațional Replika! Nu doar Ministerul Culturii este responsabil. Despre UNITER... mai există?”, scrie pe Facebook actorul Mihai Calin.

Alexandru Ivănoiu, actor independent, pentru Stirile ProTV: “Am lăsat șase creioane pentru șase dramaturgi tineri care se străduiesc foarte tare să scrie și să apară undeva și un inhalator dintr-un spectacol unde am jucat pe o temă foarte relevantă și actuală”.

Printre cei peste o sută de actori independenți, regizori, scenariști sau scriitori s-au aflat Alexander Nanau, regizorul documentarului ,“Colectiv”, prima peliculă românească nominalizată la premiile Oscar, dar și Katia Pascariu, actrița din filmul lui Radu Jude, “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, premiat cu Ursul de Aur.