Martisorul este un obicei romanesc, stramosesc, un semn de primavara, un simbol, pe care il pui in piept de 1 martie sau il oferi persoanei dragi. Sarbatoarea Martisorului in prima zi a lunii martie simbolizeaza renasterea vietii, reintoarcerea la viata. In perioada 28 februarie – 2 martie, Muzeul Taranului Roman organizeaza Targul martisorului. Peste 200 de mesteri tarani, artisti plastici si studenti cu martisoare, cadouri de primavara si multe, multe flori. Nu vor lipsi nici sucul de mere, prajiturelele, turta dulce, mancarurile traditionale sau muzica.

Potrivit site-ului MTR, targul este deschis de joi pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00. In plus: vineri, 29 februarie si sambata, 1 martie, intre 10:00 si 14:00, in Sala Irina Nicolau sunt organizate demonstratii si ateliere de realizare a martisorului bucovinean pentru copiii prezenti in targ, cu Genoveva Sauciuc, mester din comuna Stulpicani, judetul Suceava.

Sambata, 1 martie si duminica, 2 martie, de la orele 14:00, la Clubul Taranului are loc concertul trupei Trei parale care incearca sa recupereze sonoritati vechi, de secol XIX, cantece de-ale mahalalelelor, targurilor si oraselor din Moldova si Valahia. Grupul foloseste instrumente vechi aproape neglijate in lumea contemporana: fluierul, cavalul, cobza.

Din 28 februarie pana in 10 martie, in Sala Irina Nicolau: a muzeului va fi deschisa expozitia de tiparituri realizate de copii la Atelierele de sunet si mestesug.

O expozitie de martisoare din vremuri trecute este deschisa in perioada 28 februarie - 2 martie, in holul Salii Foaier a muzeului.

Pretul biletului de intrare la targ este de 3 lei si 1 leu (cu reducere).