Un român citește mai puțin de cinci minute pe zi și circa o carte pe an, în medie. În comparație, un neamț citește 16 cărți pe an, în medie. Este argumentul adus de deputatul PNL Sebastian Burduja, care a inițiat un proiect de lege pentru instituirea Zilei Naţionale a Lecturii în România, în 15 februarie.

LibrarieFoto: Pixnio.com

Proiectul de lege a fost semnat de 22 de deputați PNL, 1 deputat USR-PLUS și doi senatori PNL.

Prin proiectul de lege se propune declararea Zilei Naţionale a lecturii, în 15 februarie.

  • "Nu este o alegere întâmplătoare; pe 15 februarie s-au născut doi dintre cei mai mari cărturari ai noştri, ctitori ai şcolii şi culturii româneşti: Titu Maiorescu şi Spiru Haret. Această zi naţională va crea cadrul pentru implicarea autorităţilor locale şi centrale, societăţii civile şi a tuturor celor cărora le pasă de carte în activităţi de încurajare a lecturii, mai ales în rândul elevilor şi tinerilor. Le mulţumesc tuturor colegilor care au semnat şi care susţin această iniţiativă”, spune inițiatorul legii, Sebastian Burduja.

În expunerea de motive, deputatul aduce ca argumente date statistice din studii făcute la nivel național și european:

  • Românii citesc mai puţin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre români declară că nu au citit niciodată o carte, deşi toate studiile de specialitate indică beneficii clare ale lecturii pentru dezvoltarea armonioasă şi reducerea stresului, la nivel individual, respectiv pentru progresul economic şi social, la nivel colectiv
  • 68,5% dintre români nu au citit nicio carte în ultimul an
  • Doar 20% citesc o dată pe lună și 8% zilnic
  • 37,5% dintre persoanele de 15 ani nu înțeleg ceea ce citesc. România se află pe penultima poziție dintre statele membre UE la indicatorul "citire"
  • 40% este rata analfabetismului funcțional în România (elevul știe să citească, dar nu reușește să înțeleagă textul)
  • România se clasează printre ultimele ţări la testele PISA. Rezultatele testelor din 2018 indică o rată a analfabetismului funcţional care ajunge la 41% la evaluarea de citire. Acest procent reprezintă elevii care nu pot identifica ideea principală dintr-un text de lungime medie, nu pot găsi informaţii pe baza unor criterii explicite şi nu pot reflecta asupra scopului unui text. Toate acestea sunt abilităţi care se pot dezvolta prin lectură
  • Şase minute de lectură pe zi pot reduce nivelul stresului cu până la 68%, arată un studiu al Universităţii Sussex, alături de creşterea nivelului de empatie, dezvoltarea vocabularului şi creativităţii.