Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, propune ca accesul spectatorilor la evenimentele în aer liber să se poată face în baza unei adeverinţe de vaccinare împotriva COVID 19, a unui test negativ sau a unui document care să ateste că persoane respectivă a trecut prin boală.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gheorghiu a spus, marți, la Digi24 că are discuții cu Institutul Național de Sănătate Publică şi cu operatorii culturali pentru reluarea în aer liber.

  • "În acest moment suntem în discuţii cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu operatorii economici culturali cu privire la reluarea evenimentelor medii şi mari in aer liber. Noi avem câteva propuneri pe care le vom înainta.
  • Avem în vedere pentru accesul participanţilor la eveniment ori prezentarea unei adeverinţe de vaccinare, ori prezentarea unui test negativ, ori prezentarea unui document medical care să ateste că participantul a trecut prin această boală şi are deja anticorpii formaţi. Analizăm inclusiv varianta prin care operatorii culturali să aibă la intrare un centru de testare rapid", a afirmat Gheorghiu.

El a spus că speră ca, odată cu încălzirea vremii, care să poată permite și evenimente în aer liber, să existe reguli clare care să permită desfăşurarea acestora.

  • "Dacă ne uităm în restul Europei, în Marea Britanie, festivalurile ar începe undeva prin luna iunie, iar Olanda şi-a propus ca acestea să fie deschise undeva prin luna iulie. Aşadar, suntem şi noi în aşteptare legat şi de proiectul celor de la Comisia Europeană vizavi de paşaportul verde digital. Această comisie a anunţat că va prezenta public pe 17 martie o variantă.
  • Iată că sunt mai multe componente de care depinde o discuţie finală în acest sens. Odată cu venirea vremii potrivite pentru evenimente în aer liber, eu sper să fim într-o fază în care să avem nişte reguli clare care să permită desfăşurarea unor astfel de evenimente", a arătat Gheorghiu.

Potrivit acestuia, Ministerul Culturii pledează pentru a nu fi impusă o limită de spectatori, în situația în care toată lumea care a intrat acolo este ori vaccinată, ori testată, ori imunizată.

"În momentul de faţă, evenimentele în aer liber, cât şi cele din interior sunt limitate la 500 de persoane. În momentul în care vom avea o rată de vaccinare care ne va da motive să fim optimişti, atunci, repet, noi vom pleda pentru eliminarea acestei limite", a adăugat Bogdan Gheorghiu.