Un tablou rar pictat de Winston Churchill și dăruit președintelui american Franklin Delano Roosevelt în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a devenit luni cel mai scump tablou al fostului premier britanic vândut vreodată la o licitație, relatează CNN.

Turnul Moscheei KoutoubiaFoto: Christies

„Turnul Moscheei Koutoubia”, singurul tablou pictat de Churchill în timpul războiului, a fost vândut luni pentru 8,3 milioane de lire sterline (9,58 milioane de euro) de către casa de licitații Christie's din Londra.

Christie's se așteptase ca opera să fie vândută cu între 1,4 și 2,4 milioane de lire sterline.

Churchill a pictat „Turnul Moscheei Koutoubia” în orașul marocan Marrakech după ce a participat la Conferința de la Casablanca în ianuarie 1943, întâlnire în cadrul căruia acesta și președintele american Franklin Delano Roosevelt au formulat următoarea etapă a strategiei de a înfrânge Germania nazistă.

Premierul britanic i-a dăruit tabloul lui Roosevelt și în cele din urmă acesta a ajuns în colecția lui Jolie, fiind cumpărat de actriță în 2011, potrivit casei de licitații Christie's.

Churchill a început să picteze târziu în viață, în jurul vârstei de 40 de ani, după ce eșecul campaniei Gallipoli din timpul Primului Război Mondial l-a costat funcția de Prim Lord al Amiralității.

Alte două tablouri pictate de fostul premier britanic, „Scenă la Marrakech” și „Curtea Bisericii St. Paul” au fost vândute luni seara în cadrul licitației de „Artă Britanică Modernă” organizate de Christie's cu 1,9, respectiv 1,1 milioane de lire sterline.

Ambele prețuri de vânzare au fost mai mult decât triple față de estimarea casei de licitații.

REFERINȚĂ: