Un tablou al pictorului olandez Vincent Van Gogh va fi expus pentru prima dată în public după ce a petrecut timp de mai bine de un secol în spatele ușilor închise în colecția privată a unei familii franceze, relatează Reuters și The Guardian.

Vincent Van GoghFoto: John Kellerman / Alamy / Profimedia Images

Opera, pictată de Van Gogh în 1887 în timp ce îl găzduia pe fratele său Theo în Paris, va fi expusă de galeriile Sotheby's din Amsterdam, New York și Paris înainte de a fi scoasă la licitație luna viitoare.

Casa de licitații estimează valoarea tabloului între 5 și 8 milioane de euro.

Denumită „Scenă stradală din Montmartre”, pictura înfățișează un bărbat și o femeie la braț pe o stradă a faimoasei coline pariziene.

FOTO: Fin Art Images / Profimedia

Opera face parte dintr-o serie de tablouri despre Montmartre pictate de artist, acum un district al capitalei franceze dominat de biserica Sacre Coeur.

Lăcașul de cult era în construcție în perioada petrecută de Van Gogh în Paris și zona era un amalgam de câmpuri, case și mori de vânt aflat la originea capitalei franceze, artistul boem fiind atras de chiriile ieftine de aici.

Sothey's afirmă că tabloul a fost prezentat în cataloage de artă dar nu a fost niciodată expus în public.

„Apariția unei lucrări de acest calibru, dintr-o serie atât de emblematică este fără îndoială un eveniment major”, a afirmat casa de licitații într-un comunicat.

Van Gogh a sosit în Paris în 1886 și a părăsit orașul doi ani mai târziu, spunând că s-a săturat de viața pariziană haotică.

Acesta s-a mutat în sudul Franței unde în mod faimos și-a tăiat o bucată dintr-o ureche într-un episod de cădere psihică.

Artistul s-a sinucis ulterior în apropierea Parisului la 29 iulie 1890.