Romanele Un mister medieval de Barry Unsworth si Kamouraska de Anne Hébret reprezinta cele mai recente aparitii la editura Leda. Scriitorul Barry Unsworth a fost nominalizat de trei ori la Premiul Booker, pe care l-a si obtinut in 1992 pentru Sacred Hunger, in timp ce, romanul Annei Hébret, Kamouraska a obtinut in anul 1971 Premiul Academiei regale din Belgia si cel al Librarilor.

Un mister medieval
Foto: Corint
Un mister medieval este mai mult un thriller psihologic decat o opera de fictiune istorica, romanul reda cu acuratete si sensibilitate dilemele morale ale secolului al XIV-lea, privind puterea artei, tentatiile raului si cautarea dreptatii, care continua sa ne obsedeze si astazi, informeaza editura.

Este sfarsitul secolului al XIV-lea, vremuri tulburi dominate de razboi si ciuma. Nicholas Barber, un tanar cleric razvratit, intalneste un grup de actori itineranti si isi mareste pacatele alaturandu-li-se. Dar targusorul unde isi joaca ei spectacolul dezvaluie o alta drama: o tanara urmeaza sa fie spanzurata pentru omorarea unui baiat de 12 ani. Ce cale mai buna pentru actori de a-si mari veniturile decat sa creeze o noua piesa, sã aduca pe scena omorarea lui Thomas Wells? Dar pe masura ce repeta piesa, actorii descopera ca adevarul despre moartea lui Thomas Wells nu a fost inca descoperit.

Barry Unsworth (n. 1930) este un scriitor rafinat, dar si prolific. The Partnership (1966), Mooncranker’s Gift (1973), Pascali’s Island (1980), The Rage of the Vulture (1982), Sacred Hunger (1992), After Hannibal (1996), Losing Nelson (1999), The Songs of the Kings (2002), Crete (2004), The Ruby in her Navel (2006) sunt doar cateva opere care ii poarta semnatura.

Actiunea cartilor sale se desfasoara cu naturalete in spatii si timpuri foarte diferite: Grecia antica, Sicilia medievala, Anglia secolului paisprezece, Venetia renascentista, Florida coloniala, Liverpool-ul din vremea lui Thatcher sau Umbria anilor ’90, implicand evenimente majore ale istoriei.

Absolvent al Universitatii din Manchester, a predat engleza in Franta timp de un an, apoi a tinut cursuri la universitati din Atena, Istanbul, si in Statele Unite, in Iowa si Ohio.

A obtinut Premiul Booker in 1992 pentru Sacred Hunger.

Multe dintre cartile lui au fost ecranizate, iar filmul dupa Un mister medieval a fost lansat in 2003, sub titlul The Reckoning, avandu-i in rolurile principale pe Paul Bettany si Willem Dafoe.

Kamouraska
Foto: Corint
Cartea Annei Hébret, KAMOURASKA a obtinut in anul 1971 Premiul Academiei regale din Belgia si cel al Librarilor.

Actiunea romanului, inspirata dintr-un fapt real, se petrece la mijlocul secolului al XIX-lea, in orasul Québec. O femeie vegheaza ultimele clipe de viata ale sotului sau. Dar gandul ei este departe, pierdut in retrairea propriei vieti. Este coplesita de amintirea unei povesti tragice de iubire, care nu i-a adus decat durere.

O carte plina de pasiune, violenta, dramatism si romantism, care ne conduce prin universul gandurilor, al dorintei si al realitatii, si care a impus-o pe Anne Hébert printre romancierii de elita ai epocii noastre.

Anne Hébert (1916−2000) s-a nascut la Sainte-Catherine-de Fossambault, langa Québec. Ea a marcat literatura canadiana printr-o opera de mare amplitudine simbolica. A avut o cariera punctata de premii si recunoasteri care stau marturie a calitatii si puterii unui univers incarcat de vise si purtator de drame umane provocate de implacabilele legi ale existentei.

Opera ei a fost incununata cu numeroase premii: romanul Les Chambres de bois ― Premiul France-Canada; Les Enfants du Sabbat si L’Enfant chargé de songes ― Premiul Guvernatorului General; Les Fous de Bassan ― Premiul Femina, precum si altele. Dupa multi ani petrecuti in Franta, Anne Hébert s-a intors la Québec, unde s-a stins din viata in ianuarie 2000.