Poetele Gabriela Melinescu si Eva Runefelt impreuna cu saxofonistul Anders Paulsson sunt invitatii salonului de poezie si muzica organizat de ICR Stockholm marti, 4 martie, ora 18.30. Potrivit ICR, moderatorul celei de a doua editii a salonului va fi scriitorul si editorul suedez Jonas Ellerström.

Cunoscuta scriitoare Gabriela Melinescu, stabilita in Suedia in 1975, s-a impus rapid in elita literara a acestei tari. A publicat opt volume de poezie si proza in limba suedeza si a fost distinsa cu premii literare de renume, printre care premiul Academiei De Nio (1989) si premiul Albert Bonnier (2002).

Eva Runefelt a debutat in 1975 cu romanul I svackan (In gol), ulterior dedicandu-se aproape exclusiv poeziei. A publicat zece volume de versuri pentru care a fost distinsa cu tot atatea premii, cele mai importante fiind Premiul pentru poezie al Radiodifuziunii suedeze (1982), Premiul Gerard Bonnier pentru poezie (2002) si Premiul Ekelöf (2003).

Anders Paulsson este unul dintre putinii muzicieni din lume care si-a construit o cariera solo de succes cantand exclusiv la saxofon soprano. De la debutul sau la Carnegie Hall in 1992 a sustinut sute de concerte ca solist si a fost invitat sa predea in intreaga lume. O parte dintre piesele din repertoriul sau sunt inspirate de versurile Gabrielei Melinescu.

Salonul de poezie a fost inaugurat pe data de 19 februarie cu o seara Nina Cassian-Kristina Lugn care s-a bucurat de un deosebit succes in randul publicului si al presei. Astfel, prestigiosul cotidian Svenska Dagbladet a publicat un interviu de o pagina cu Nina Cassian. Articolul SvD descrie lirica Ninei Cassian ca fiind ” jucausa, senzuala, incarcata de imagini pline de viata” si remarca ”ambitioasa” initiativa a ICR Stockholm de a organiza un program de poezie. In timpul sederii la Stockholm, Nina Cassian a fost de asemenea intervievata de Radiodifuziunea suedeza.