Ion Manolescu, autorul romanului Derapaj (aparut in colectia „Fiction Ltd”, 2006) si Razvan Radulescu, autorul romanului Teodosie cel Mic (publicat in colectia „Ego. Proza”, 2006) vor concura pentru „Marele Premiu pentru Literatura Est-Europeana” („Eastern European Literature Award 2006-2007“), informeaza editura Polirom.

Concursul este organizat de Bank Austria Creditanstalt (in Romania prin UniCredit Tiriac Bank) si KulturKontakt Austria in cooperare cu Wieser Verlag, iar etapa finala are loc la Viena.

Aceasta este cea de-a doua editie a sa, printre laureatii de anul trecut numarindu-se Florin Lazarescu, care a obtinut locul al II-lea cu romanul Trimisul nostru special („Ego. Proza”, 2005).

Juriul romanesc a fost compus din Andrei Corbea-Hoisie, Liviu Papadima si Ion Bogdan Lefter. Membrii juriului au avut in vedere anii editoriali 2006-2007 si au ales din peste 100 de titluri din literatura romana.

Potrivit editurii Polirom, juriul a optat pentru cele doua romane semnate de Ion Manolescu si Razvan Radulescu, ambele larg-comentate in presa culturala si recunoscute printre cartile de virf ale perioadei. Manolescu si Radulescu s-au afirmat odata cu primele „valuri” de autori tineri aparuti in anii ’90, dupa caderea regimului comunist (au astazi amindoi aproape 40 de ani). Deja cunoscuti, ei au dat acum primele lor „opere de maturitate”: romane ample, complexe, experimentind, fiecare in felul sau, formule novatoare in orizontul literaturii romane si europene actuale.

Ion Manolescu

Derapaj

Prefata de Luminita Marcu

Alexandru Robe are 38 de ani, casa, masina si o iubita pentru care e invidiat. Ziua preda la Literele bucurestene, iar noaptea studiaza mecanica dezastrelor aviatice si sparge computerele vecinilor. O viata perfecta, care se spulbera in clipa cind observa ca, de ani buni, cineva ii umbla prin amintiri, cu scopul de a le vinde pe piata neagra. Ajutat de prieteni (matematicianul Mihnea, graficianul Cezar, avocatul Lupu si, mai ales, experta in arta Maria) si de o scrisoare gasita in dosarul bunicului Vitalian, Robe incepe sa-i caute pe cei care i-au trucat biografia. Detectivistica il va purta prin „epoca Ceausescu” si anul 1918, spre culisele lui Dej si afacerile tranzitiei, in paginile revistei Pif si ale literaturii interbelice, pe strazile Parisului si in cafenelele vieneze. Dar Robe e la rindul lui urmarit de citeva organizatii misterioase (Anticarii, Uniunea) si de cel mai mare scriitor roman in viata. Cine este acesta, de ce trebuie rapit si, mai ales, cum va scapa dom’ profesor de traficantii memoriei? Raspunsurile, intr-un roman palpitant despre lumea din jurul nostru.

Razvan Radulescu

Teodosie cel Mic

Premiul pentru Proza pe 2006 al revistei „Cuvantul”

Razvan Radulescu este unul dintre cei mai de succes scenaristi romani de astazi. Filme precum Marfa si banii, Moartea domnului Lazarescu si Hirtia va fi albastra poarta si semnatura sa.

Pisiciinele, Somnul protector, bufnita ce cultiva capsuni, Minotaurul Samoil, care cultiva ciuperci, fantoma Otilia – toate aceste personaje si altele inca il readuc in fata cititorului, spectaculos, pe prozatorul Razvan Radulescu, bine-cunoscut si pentru scenariile la unele dintre cele mai bine primite filme romanesti din ultimul timp. Romanul Teodosie cel Mic este unul impresionant din multe puncte de vedere, de la ineditul povestii la gama larga de procedee narative folosite de autor. Scrisa cu un rafinament stilistic deosebit, cartea lui Razvan Radulescu contribuie din plin la substanta peisajului literar romanesc contemporan.