Uniunea Scriitorilor se delimitează de afirmaţiile lui Sorin Lavric, lider al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), care consideră că romii sunt o "plagă socială", iar "bărbaţii nu caută în femei deşteptăciunea, profunzimea sau luciditatea" şi anunţă "în mod firesc" că Lavric nu va mai face parte din organizaţie.

Sorin LavricFoto: Captura

Conducerea Uniunii Scriitorilor din România a transmis marți, printr-un comunicat de presă citat de News.ro, că a luat act "cu stupoare" de "declaraţiile politice radicale pe care Sorin Lavric, proaspăt parlamentar, le-a făcut, cu privire la cadrul democratic în care se desfăşoară viaţa politică din ţara noastră. Respectivele opinii şi atitudini reprezintă punctele de vedere personale ale lui Sorin Lavric şi nu angajează în niciun fel Uniunea Scriitorilor din România".

  • "Menţionăm că, în urma implicării sale politice, relaţiile contractuale ale dlui Sorin Lavric cu Uniunea Scriitorilor din România şi revista „România literară”, în mod firesc şi necesar, iau sfârşit. Ca uniune de creatori în domeniul literar, Uniunea Scriitorilor din România este o instituţie democratică, reunind scriitori din toate etniile care trăiesc în ţara noastră, ale căror drepturi le apără şi le promovează. Uniunea nu face politică partizană", potrivit comunicatului.
  • "Respingem orice tentativă de destructurare a cadrului democratic şi orice atac la adresa minorităţilor naţionale, religioase etc. şi condamnăm orice formă de discriminare. Prin urmare, ne delimităm, ca breaslă, de declaraţiile şi atitudinile politice ale dlui Sorin Lavric, invitându-l să reflecteze la implicaţiile lor nocive pentru democraţie şi pentru atmosfera din spaţiul public", a mai transmis Uniunea Scriitorilor.

Cine este Sorin Lavric

Sorin Lavric este președintele Senatului AUR - surpriza alegerilor parlamentare - și a candidat pentru un loc de senator în Neamț, județ în care AUR s-a clasat pe locul al treilea, după PSD și PNL, cu 14,4% din voturi la Senat și 13,8% la Camera Deputaților.

Lavric, în vârstă de 53 de ani, este scriitor şi doctor în filosofie. Este redactor la "România literară” și director de programe și relații publice la Uniunea Scriitorilor.

Sorin Lavric a scris în cartea "Decoct de femeie", apărută în 2019 la Editura Ideea Europeană, că "niciun bărbat nu caută în femeie deşteptăciunea, profunzimea sau luciditatea".

Într-un articol pentru Scena 9, criticul literar Mihai Iovănel a analizat volumul lui Lavric și a extras mai multe pasaje:

  • "Nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea. Cine vrea filosofie nu o va găsi în capul femeii, dar în schimb va găsi cufundarea în athanorul labios”;
  • "O mie de femei erudite strânse laolaltă nu fac cât fascinația uneia singure din cele care au privilegiul nurilor";
  • "Nu sunt un admirator al sexului frumos. Admirația cere recunoașterea ab initio a unei relații de superioritate: admiri pe cineva pe care îl bănuiești a fi deasupra ta, pe când femeia poate fi cel mult dorită, dar în nici un caz admirată”;
  • "Sunt trei împrejurări când priveliștea unei femei culminează în dezgust: când își face toaleta intimă, când își probează hainele în oglindă și când stă pe masa ginecologică”.

Mihai Iovănel scrie că metafora preferată a lui Lavric pare să fie cea a bivolului care se răcorește în nămol:

  • "Lângă ea, bivolii încinși aflați în căutarea unui nămol răcoros își găseau limanul”;
  • "Era o răstoacă cu nămol așteptând mugetul încins al cohortei de bivoli”;
  • "Bivolii încinși aflaseră răstoaca cu nămol răcoros”.

Sorin Lavric s-a născut la 27 noiembrie 1967, la Turnu-Severin. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală, Institutul Medico-Farmaceutic „Carol Davila" (1987-1993) şi Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucureşti (1991-1996). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (2005). Scrieri: "Cartea de Crăciun" (Humanitas, 1997); "Ontologia lui Noica. O exegeză" (Humanitas, 2005); "Noica şi Mişcarea Legionară" (Humanitas, 2007), Traduceri (împreună cu Bogdan Mincă): Martin Heidegger, "Parmenide" (Humanitas, 2001); "Martin Heidegger, Problemele fundamentale ale fenomenologiei" (Humanitas, 2006).