Achizitiile publice de arta din anul trecut reprezinta subiectul dezbaterii care va avea loc marti, 26 februarie, ora 18.00, la Institutul Cultural Roman. Argumentele pro si contra vor fi discutate de invitatii la Arte Martiale - confruntare cu arta contemporana, moderata de Erwin Kessler.

La dezbatere participa Ruxandra Demetrescu (rector, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti si Presedinte al Comisiei de achizitii in 2007), Mihai Oroveanu (Director al Muzeului National de Arta Contemporana) si Daniel Gontz (artist, gazda web a protestului semnat de contestatarii procedurii de achizitii din 2007). Din partea Ministerului Culturii si Cultelor vor participa Virgil Nitulescu (secretar general) si Monica Morariu (inspector).

“Ce ceri ? Ce dai ?” arunca in ecuatie doua (ne)cunoscute.

Ce ceri? inseamna ce ne dorim de la arta, ce arta cerem, ce asteptari avem, cum vedem patrimoniul viitor al muzeelor de arta contemporana. Galeriile lor vor fi structurate pe sectiuni si departamente tehnice (arte media si alternative, arte traditionale), in ordine cronologica (anii 80, 90, 2000 si cei de dupa ei), tematica (tema ortodoxista, clasic-modernista, politica) sau pe cariere de artisti-efigie (“sala Bernea”) ori grupari (“sala Rostopasca”)? Ce ceri? – sau cum ne vom vedea pe noi prin arta la care privim acum si la a carei achizitionare contribuim.

Ce dai? se refera la ce le ofera artistilor achizitionarea de catre stat a operelor lor. Din punct de vedere financiar: ce inseamna, in termenii cotatiilor artistilor locali, sumele primite din bani publici si ce reprezinta aceste sume in raport cu piata locala de arta? Ce dai? trimite si la o posibila protejare a artistilor prin achizitionarea operelor: procedura constituie o modalitate de premiere a unei categorii sociale care se ocupa (exclusiv sau nu) cu arta? Este achizitionarea o compensatie pentru riscul social pe care-l implica vocatia artistica?

O marti pe luna, Institutul Cultural Roman organizeaza o confruntare cu arta contemporana. La Arte Martiale, artistii nu expun, ci sunt expusi. Tirului intrebarilor. Publicul este chemat pe tatami echipat si pregatit pentru eschive.