Celebrul scriitor albanez Ismaïl Kadaré, considerat ca potențial laureat al Nobelului pentru literatură, a câștigat Premiul Neustadt american, a anunțat luni ambasada SUA la Tirana, potrivit AFP.

Ismail Kadare (foto: Lars Haefner)Foto: Wikipedia

Romancierul, eseistul și poetul în vârstă de 84 de ani, tradus în peste 40 de limbi, este considerat unul dintre cei mai mari scriitori europeni în viață.

Ismaïl Kadaré, care ”a construit o lucrare monumentală folosind literele ca instrument de libertate” sub tirania comunistă a lui Enver Hoxha, una dintre cele mai grave dictaturi ale secolului XX, a fost premiat pentru „Aprilie ruptă”, publicată în 1980.

'Firmanul orb' de Ismail Kadare

'Firmanul orb' de Ismail Kadare

Foto: Humanitas

Acest premiu internațional de literatură Neustadt de la Universitatea din Oklahoma, care împlinește 50 de ani anul acesta, este în valoare de 50.000 de dolari. Printre cei nominalizați pentru această distincție s-a numărat scriitorul francez Emmanuel Carrère pentru „Adversarul”.

Născut în Gjirokastër (ca Hoxha), „orașul său de pietre” (1970) din sudul Albaniei, Ismaïl Kadaré a publicat în 1963 primul său roman, „Generalul armatei moarte”: un ofițer italian merge în Albania exhumându-și compatrioții uciși în al doilea război mondial.

De atunci, cel care își împarte viața între Franța și Albania a scris peste o sută de romane, eseuri, colecții de poezie, piese de teatru sau scenarii.

Ismaïl Kadaré a primit un număr mare de premii literare, inclusiv Premiul Internațional Man-Booker, Premiul pentru Literatură Prințul Asturiei, Premiul Ierusalim și Premiul Park Kyung-in, dar Nobel îi scapă de două decenii.

Numele său circulă din nou anul acesta printre favoriții pentru distincție, câștigătorul urmând să fie anunțat joi la Stockholm.

Printre favoriții Nobelului pentru Literatură se mai numără și americano-caraibianul Jamaïca Kincaid, canadiana Anne Carson și francezul Michel Houellebecq.