Elevii din clasa a III-a de la Școala Gimnazială nr. 1 „Sf. Voievozi” din București au primit, la începutul acestui an școlar, scrisori scrise de mână de mai multe personalități ale României.

Ora de caligrafie Foto: Hotnews

Ana Blandiana, Maia Morgenstern, Alexandru Tomescu, Marian Preda, Daniel David, Medeea Marinescu, Melania Medeleanu, Amalia Enache, Carmen Lidia Vidu, Cătălin Ștefănescu, Marius Manole, Dumitru Budrala, Karla Codrea, Francesca Velicu, Marius Chivu, Radu Vancu, Ivan Patzaichin, Dana Gonț, Dan Perjovschi, Ana Barton, Ana Maria Brânză, Teodora Tompea, Ioana Ciurlea și Liviu Jicman sunt cei care le-au scris copiilor mesaje emoționante și de încurajare cu ocazia acestui început special de an școlar. Organizatorii proiectului „Ora de caligrafie” doresc astfel să le aducă aminte atât copiilor, cât și adulților, cât de important este scrisul de mână și implicit educația.

Scrisorile le-au fost trimise elevilor în contextul în care, anul acesta, din cauza pandemiei de COVID-19, „Ora de caligrafie” nu a mai putut avea loc ca de obicei, cu copiii în bănci, alături de personalități ale României, care le împărtășeau celor mici din experiența lor și le insuflau dorința de a învăța.

Alexandru Tomescu: „Scrisul de mână este unul dintre cele mai fidele selfie-uri”

„Scrisul de mână este unul dintre cele mai fidele selfie-uri pe care ni le putem face: ne spune multe despre personalitatea noastră”, i-a scris violonistul Alexandru Tomescu Ilincăi, elevă în clasa a III-a la Școala Gimnazială Nr. 1 „Sf. Voievozi” din București.

„Îți doresc să ai norocul de a descoperi, în această perioadă de izolare, bucuria de a cunoaște lumea citind. Cu cât vei citi mai multe cărți, cu atât copilăria ta din timpul pandemiei, pe care o vei lăsa în urmă crescând, va fi mai frumoasă și mai plină de înțeles”, i s-a adresat Mirunei scriitoarea Ana Blandiana.

„Draga mea prietenă Maria, sunt foarte bucuroasă și foarte emoționată că pot să îți scriu așa, de mână”, a mărturisit, în scris, actrița Maia Morgenstern. „Îți doresc să-ți urmezi pasiunile”, i-a caligrafiat actorul Marius Manole micuței Eva Nicole, în vreme ce actrița Medeea Marinescu i-a scris lui Cosmin că îi dorește să se bucure „din plin de anii de școală”.

Dan Perjovschi: „Literele sunt ca niște animăluțe”

„Oriunde vei face orele - în clasă, cu colegii sau acasă, din fața laptopului -, este important să știi că înveți pentru tine. Și nu doar pentru acum, ci pentru toată viața. Vei vedea: cu fiecare lucru nou pe care îl înveți, vei descoperi lumea. Și o vei cuceri”, este mesajul regizorului Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival.

„Literele sunt ca niște animăluțe. Dacă lui M îi lungești mijlocul și rotunjești părțile, poate fi un elefănțel. Uite-așa te poți juca cu literele: fiecare cuvânt e o turmă sau o gașcă de viețuitoare”, este mesajul original transmis Yasminei de artistul Dan Perjovschi.

„Dragă Eva Maria, te rog să privești acest an școlar ca pe o excursie minunată din care ai multe de învățat... Ai grijă de campionul din tine”, a scris multipla campioană Ana Maria Brânză, iar Ivan Patzaichin i-a trimis un mesaj emoționant lui Eduard, sportivul clasei: „În acest an, care ne-a dat pe toți peste cap, trebuie să-ți construiești echipa cu înțelepciune. Ea e alcătuită din părinții tăi, din profesori, colegi și prieteni... Acești coechipieri îți vor insufla curajul să-ți urmărești ambițiile, să treci peste obstacole și să-ți îndeplinești visul”.

Rectorul UBB, Daniel David: „Calea cea mai sigură pentru a-ți fi bine în viață este educația”

„Când desenezi ceva, îți imaginezi cum va arăta la sfârșit. La început, totul este doar în mintea ta, apoi prinde contur, prinde viață, linie cu linie, punct cu punct. La fel este și școala. Fiecare carte citită, fiecare lecție învățată este ca un punct, ca o pată de culoare care întregește desenul și îl face mai clar”, a caligrafiat cu grijă Marian Preda, rectorul Universității București.

„O să-i auzi pe unii că mai spun că pot avea succes și fără școală. Nu-i crede. Sunt întâmplări rare și noroc. Nu-i calea care merită urmată. Calea cea mai sigură pentru a-ți fi bine în viață este educația”, a subliniat Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Marius Chivu: „Învățătura te va face și mai frumoasă”

„Cuvântul este energie, Andreea, este forță, este emoție. Cuvântul leagă și dezleagă, apropie și îndepărtează, bucură și întristează, ridică și coboară. Numai de noi, oamenii, depinde ce putere îi dăm cuvântului”, este o parte din mesajul de suflet al scriitoarei Ana Barton.

„Educația este lucrul de care te vei bucura cel mai mult în viață. Iar învățătura te va face și mai frumoasă�. Cu fiecare carte citită, care valorează cât o călătorie în jurul lumii, cu atât mai frumoasă vei deveni. Cărțile vor face mereu diferența dintre tine și ceilalți”, i-a transmis Evelynei scriitorul și criticul literar Marius Chivu.

Iar poetul Radu Vancu i-a scris Ștefaniei că îi va aduce multă frumusețe în viață faptul că vrea să deprindă taina și arta cititului. „Cititul te va duce într-o pădure magică prin care m-am plimbat pe când aveam vârsta ta și, când sunt norocos, mă plimb și acum”, a mărturisit scriitorul.

„Să te bucuri de școală, să nu-ți fie frică să greșești, să nu-ți fie frică să întrebi, să fii bun cu tine și cu cei din jur”, este învățătura regizoarei Carmen Lidia Vidu.

Cătălin Ștefănescu: „Școala e ceva la care trebuie să participăm cu toată ființa noastră”

„Scrisul de mână este un ajutor important pe drumul învățării. Fie că este vorba de lecții pentru școală, fie că este vorba despre o scrisoare către bunici sau rude, să încerci să scrii atent de mână cât mai adesea”, este sfatul lui Liviu Jicman, directorul general al Muzeului Național Cotroceni.

„Nu uita să zâmbești des, chiar și în această perioadă mai grea. Ochișorii tăi frumoși se văd și cu masca pe față, iar zâmbetele se văd în ochi”, este sfatul jurnalistei Ioana Ciurlea. Iar colega ei, Teodora Tompea a scris, la rândul ei: „Prin educație și mult curaj vei ajunge departe. Să cunoști lumea așa cum e ea. Frumoasă”.

„Am mare încredere în tine, Denisa, că vei învăța bine, vei scrie frumos și vei avea grijă să ai mereu mâinile curate”, a scris jurnalista Amalia Enache, iar realizatorul de televiziune Cătălin Ștefănescu a transmis mesajul că „școala e locul unde ne formăm ca oameni și unde trebuie să fim protejați. Și e ceva la care trebuie să participăm cu toată ființa noastră”.

„Educația îți va da puterea să știi cum să mergi pe drumul tău. Învață de la școală, de la oameni, din povești. Vei găsi atât de multe răspunsuri”, a scris de mână, ca în manualele de caligrafie, jurnalista Dana Gonț.

Provocarea balerinei Francesca Velicu

„Prietenii adevărați râd cu tine, te ascultă când ți-e greu, te dojenesc când greșești, dar te iartă de fiecare dată”, a scris, cu înțelepciune, Melania Medeleanu.

„Dragă Daria, Copilăria este magică. Tu poți să fii orice îți dorești. De tine depinde, pentru că și tu ești magică”, a spus Karla Codrea, CEO DPD România.

Iar balerina Francesca Velicu i-a pus o întrebare-provocare lui Igor, unul dintre copiii preocupați mereu de performanță: „Putem oare să ne atingem țintele fără ca ceea ce se întâmplă în jurul nostru să ne împiedice?”.

Și doamna învățătoare Cristina Senoșde la Școala Gimnazială Nr. 1 „Sf. Voievozi” a avut parte de o surpriză: a primit o scrisoare scrisă de mână de la Elena Andrei, director de marketing DPD România, compania care a sprijinit proiectul Ora de caligrafie din acest an: „Vă rugăm să aveți în continuare grijă de copii, pentru că sunt mici și fragili și au atât de mare nevoie de îndrumare, mai ales în această perioadă dificilă. Pentru asta, aveți toată recunoștința noastră”.

Pentru a susține demersul, Muzeul Național Cotroceni va organiza în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie o expoziție cu scrisori și documente scrise de mână aflate în păstrarea Muzeului. Alături de aceste exponate istorice, vor fi expuse și copii ale scrisorilor trimise copiilor de personalități implicate în „Ora de caligrafie”. Expoziția va putea fi văzută și online, pe site-ul Muzeului.

Ora de caligrafie este un proiect PiArt Vision, organizat împreună cu Muzeul Național Cotroceni. Proiectul aflat anul acesta la a patra ediție este un concept cultural-educațional prin care personalități ale României, din diferite domenii, transmit un îndemn pentru educația temeinică. În prima etapă a ediției de anul acesta a Orei de caligrafie, mai multe personalități au transmis tuturor copiilor din România un mesaj video (îl puteți vedea aici: https://youtu.be/eJXcDW0DOjE). Anul acesta, Ora de caligrafie a fost susținută de compania de curierat DPD România.