Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că este un "avocat" al trecerii fostelor cinematografe de stat aflate în paragină, cum ar fi cele de la Alba Iulia, Botoşani şi Tulcea, la autorităţile locale, notează Agerpres.

Bogdan GheorghiuFoto: Agerpres

"E o situaţie complexă din punct de vedere judiciar, pentru că RADEF-ul, cei de la România Film care deţin mare parte din aceste cinematografe, au o situaţie judiciară complicată. Au un administrator judiciar care, până acum, era numit de ANAF, acum ANAF-ul şi-a pierdut calitatea de acţionar majoritar acolo şi există un Consiliu de Administraţie care numeşte acel administrator judiciar. Există şi un administrator special care are avizul Ministerului Culturii pentru a ocupa acea funcţie", a explicat, într-o conferinţă de presă, ministrul Culturii.

Bogdan Gheorghiu a adăugat că sunt demersuri de la Primăriile Alba Iulia, Botoşani şi Tulcea pentru ca aceste cinematografe să treacă în subordinea lor cu destinaţia "clară" de a-şi păstra specificul.

"Sunt un avocat al trecerii acestor obiective la autorităţile locale, pentru că numai aşa ele pot fi reabilitate, pe fonduri locale sau pe fonduri europene, şi astfel se va rezolva problema. Din păcate, nu ţine doar de Ministerul Culturii, din cauza acestei situaţii complicate judiciare de la RADEF, dar asta nu înseamnă că noi nu facem demersuri insistente", a mai spus Gheorghiu.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a mai afirmat, sâmbătă, la Alba Iulia, că reluarea spectacolelor în săli nu va avea loc prea curând, ţinând cont de evoluţia epidemiologică.

"Aceste posibile măsuri de relaxare sunt dictate, în mod clar, de cifrele pe care ni le arată evoluţia epidemiologică. Am mai fost întrebat în multe rânduri legat de reluarea spectacolelor în săli şi tot timpul am răspuns, uitându-mă şi la ceea ce se întâmplă în Vest, că, în momentul în care vom avea un număr de îmbolnăviri format din 2 cifre, putem discuta acest lucru", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Culturii.

Bogdan Gheorghiu a menţionat exemplul Austriei, care a permis reluarea spectacolelor în săli, în condiţii stricte, în momentul în care au avut 10-12 îmbolnăviri pe zi.

"Din păcate, (...), în loc să ne îndreptăm spre 2 cifre, ne-am îndreptat spre 4 cifre. Din păcate, în astfel de condiţii nu putem spera prea curând la reluarea evenimentelor din lumea artei spectacolelor în interior", a spus ministrul Culturii.

Ministrul Culturii a vizitat sâmbătă mai multe obiective din Cetatea Alba Carolina.