Peste 300 de documente din Arhivele Securitatii vor fi prezentate de CNSAS in cadrul unei expozitii organizata la Filiala Szeged a Institutului Cultural Roman din Budapesta. Vernisajul expozitiei intitulata Si tu ai fost urmarit! va avea loc luni, 25 februarie, orele 18.00. Documentele ilustreaza fenomenul recrutarii informatorilor si mecanismele represiunii din perioada comunista, se arata in comunicatul ICR.

Se pot vedea o Nota informativa in care un fiu isi toarna tatal, chitante de plata a informatorilor, rapoarte ale ofiterilor de Securitate. Germina Nagat, directoarea Departamentului Investigatii al CNSAS, insotita de cercetatorii Loredana Popa, Razvan Popa, George Visan, Löffler Tibor, politolog la Universitatea din Szeged, Fejér Dénes vicepresedinte al Federatiei Detinutilor Politici din Ungaria si Brindusa Armanca, directoarea ICR Budapesta, vor sustine o dezbatere pe tema expozitiei, pentru a pune in analogie vointta politica si dorinta cetatenilor din cele doua tari de a afla adevarul despre sistemul concentrationar comunist.

Intr-o formula diferita, documentele au facut anul trecut obiectul unei expozitii de succes la Universitatea Central-Europeana din Budapesta, sub titlul The Unopen Society-Societatea nedeschisa, informeaza ICR.