Camil Marinescu, unul dintre cei mai cunoscuţi dirijori români, a murit după „o lupta de trei săptămâni cu virusul Covid-19”, a anunțat luni pe Facebook fratele acestuia, Ciprian Marinescu.

Camil MarinescuFoto: Facebook

„Din păcate după o lupta de trei săptămâni cu virusul Covid-19 , iubitul meu frate ne-a părăsit astăzi la ora 6 am”, a scris Ciprian Marinescu, pe rețeaua socială.

Potrivit Radio România Cultura, Camil Marinescu s-a născut în anul 1964, la București, și a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din capitală, la secțiile fagot și dirijat.

A studiat cu Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu și, apoi, cu Pierre Dervaux.

După terminarea studiilor a predat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi, timp de 10 ani, a deţinut postul de dirijor la Opera Naţională din Bucureşti. A colaborat cu Filarmonica din Iași, activand ulterior ca dirijor permanent invitat al “Berliner Sinfonie Orchester” din Germania și al orchestrei Filarmonicii din Osaka. O muzicalitate aparte, tehnica foarte bună şi repertoriul generos, cu preferinţă pentru muzica romantică şi postromantică, l-au propulsat la pupitrul dirijoral pe scene internaționale în SUA, Canada, Franţa, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveţia, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel.

A avut înregistrări de referință la Radiodifuziunile din Bucureşti, Leipzig şi Köln. În 2002 şi-a făcut debutul la Hallé Orchestra din Manchester şi la Festivalul Lanaudière din Quebec. Un an mai târziu a dirijat Orchestra Simfonică din Berlin şi Orchestra Naţională din Lyon. În anul 2004 și-a făcut debutul ca dirijor de operă în America, cu “Lucrezia Borgia” de Donizetti la Minneapolis Opera House din Minnesota, tot atunci dirijând pentru întâia oară Orchestra Naţională din Mexic.

Dincolo de activitatea dirijorală, Camil Marinescu a susținut cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka şi cursuri de estetică şi filozofie a culturii la Universitatea din Kyoto, conferinţe pe teme de analiză muzicală şi interpretare la universităţi din Franţa, Spania, Portugalia, Germania şi SUA.