Joi, 23 iulie 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, la Filarmonica „George Enescu” debutează proiectul 'Artiștii Filarmonicii se prezintă'. În primul concert din această serie, dirijat de Iosif Ion Prunner, au fost programate lucrările: Codex Brassoviensis pentru orchestră de coarde de Dan Dediu, Concerto Grosso, op. 6 nr. 1 de Arcangelo Corelli, Divertisment, K. V. 138 de Wolfgang Amadeus Mozart, Serenada pentru orchestră de coarde, op. 20 de Edward Elgar, Trei piese pentru orchestră de coarde, op.4, nr. 2 de Constantin Silvestri.

Ateneul RomanFoto: Filarmonica George Enescu

„În această perioadă dificilă, am reușit sa menținem bucuria de a cânta, de a dărui publicului în continuare capodopere ale muzicii clasice, o bucurie care vine si dinspre artiști, și din partea publicului. Acest proiect, Artiștii Filarmonicii se prezintă, va pune reflectorul pe câteva dintre partidele Filarmonicii. Concertele vor debuta joi, 23 iulie 2020, cu Orchestra de coarde a Filarmonicii, va urma un grup din Corul Filarmonicii și vom continua cu diverse formule camerale”, a declarat Iosif Ion Prunner, director-adjunct al Filarmonicii „George Enescu”.

Despre Codex Brassoviensis pentru orchestră de coarde, realizat în 2007, compozitorul Dan Dediu mărturisește: „Dirijorul Horia Andreescu mi-a dat spre lecturare un volum de transcripţii dintr-un manuscris braşovean, spicuit şi notat de Daniel Croner în secolul al XVIII-lea. Erau fragmente sau mici piese scrise de acesta şi de alţi compozitori (mai mult sau mai puţini doxaţi într-ale muzicii baroce), instrumentate pentru orgă sau lăută”. A selectat fragmentele cele mai reuşite de Croner, Kittel şi Meyer, toţi compozitori braşoveni. „Unde se plasează stilistic acest concerto grosso? E o combinaţie originală între polifonia fugatto de tip german şi armonia cromatică de tip francez-spaniol. (…) Astfel, acest concerto grosso este rezultatul contemporan al unei utopii baroce, căzute în uitare”, precizează compozitorul, în prezentarea lucrării.

Stagiunea online

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” se prezintă

Joi, 23 iulie 2020, ora 19.00

Dirijor: Iosif Ion Prunner

Program:

Dan Dediu - Codex Brassoviensis pentru orchestră de coarde

Arcangelo Corelli - Concerto Grosso, op. 6 nr. 1

Wolfgang Amadeus Mozart - Divertisment, K. V. 138

Edward Elgar - Serenada pentru orchestră de coarde, op. 20

Constantin Silvestri - Trei piese pentru orchestră de coarde, op.4, nr. 2

Concertele din seria Artiștii Filarmonicii se prezintă pot fi ascultate pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Accesul pe aceste canale online va fi gratuit, în seara difuzării, pentru toți iubitorii muzicii.