Filmul documentar Siberia din Oase, construit pe mărturiile a patru protagoniști, care au fost ridicați și trimiși forțat în acea regiune din Rusia, în noaptea din 6 spre 7 iulie 1949, va fi difuzat în premieră la TVR Moldova, potrivit infoprut.ro.

Siberia din Oase, scena din filmFoto: youtube.com

Luni, 6 iulie 2020, începând cu ora 21.00, telespectatorii vor putea viziona această docudramă dedicată basarabenilor deportaţi în Siberia în perioada anilor 1941-1949.

Bazată pe fapte reale, pelicula povestește dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă. „Siberia din oase” a fost lansat în vara anului trecut, pentru a comemora 70 de ani de la aceste deportări.

Documentarul este o producție OWH Studio, cu suportul Centrului Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova, în asociere cu Moldova-Film și Paradox Film.

Producătorul Virgiliu Mărgineanu a povestit anterior că s-a lucrat doi ani la acest film, iar Leontina Vatamanu, căreia îi aparține scenariul și regia a declarat că acesta este „un film-manifest, un film pentru recuperarea memoriei, un film născut din suferință”.