Dupa traducerea in limba ebraica la Editura Nymrod din Israel, romanul Cruciada copiilor de Florina Ilis, va fi tradus si in limbile franceza si spaniola. Traducerea in limba franceza a romanului va fi publicata la Editions des Syrtes din Paris, iar traducerea in limba spaniola va aparea la Ediciones Alfar din Sevilla.

Romanul Cruciada copiilor creeaza o imagine unica si halucinanta a unei lumi careia i se schimba brusc unghiul de receptare. Reinterpretind intr-o noua viziune marile mituri ale civilizatiei contemporane, acest roman-cascada descrie un univers viu, deschis spre imaginea unei societati dominate de mass-media si de spatiul virtual, informeaza Cartea Romaneasca, editura la care a aparut romanul in anul 2005. Un text lucid, care ofera o noua perspectiva asupra intregii planete.

Cruciada copiilor incheie Trilogia Cunoasterii, proiectata de Florina Ilis inca din anul 1992. Primul roman, Coborirea de pe cruce a fost dedicat Creatorului, al doilea, Chemarea lui Matei este o poveste a Lumii, coplesita de consecintele Creatiei, iar Cruciada copiilor este punerea in dilema a acestei Lumi, o provocare adresata de catre inocenti lumii impure a adultilor.

Florina Ilis s-a nascut pe 26 august 1968. Membra a Uniunii Scriitorilor din Romania. In anul 2000 a debutat cu volumul de haiku-uri Haiku si caligrame. Acesta reprezinta o inedita combinatie intre poezie si caligrafie (autoarea caligramelor este Rodica Frentiu). In anul 2001, publica romanul Coborirea de pe cruce (editia a doua, 2006); in anul 2002, Chemarea lui Matei. Urmeaza Cruciada copiilor, care incheie trilogia. Romanul Cruciada copiilor, Editura Cartea Romaneasca, 2005, a fost laureat cu Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor din Romania, cu Premiul CARTEA ANULUI 2005, acordat de Romania literara si Fundatia Anonimul, Premiul revistei Cuvantul pentru proza si cel oferit de Radio Romania Cultural. In anul 2007, Cruciada copiilor apare in limba ebraica, la Editura Nymrod. Fenomenul Science Fiction in cultura postmoderna. Fictiunea cyberpunk, Editura Argonaut, 2006, este lucrarea de doctorat a autoarei.

In anul 2006, Florina Ilis este singura scriitoare prezenta in Top 100 de femei de succes, publica romanul Cinci nori colorati pe cerul de rasarit la Editura Cartea Romaneasca si volumul de teatru Lectia de aritmetica la Editura Echinox.