În contextul în care, începând cu 15 iunie 2020, activitatea TNB se va desfășura, din nou, pe o scenă reala, cea de la AMFITEATRUL de pe acoperișul clădirii, difuzările on-line, de conferințe și spectacole, se vor opri la finalul acestei săptămâni care se anunță, din nou, marcată de momente pline de interes și de reîntâlnirea cu personalități ca Ilina Gregori, Ion Caramitru, Matei Vișniec, Mihai Șora și Radu F. Alexandru.

Luminita, de la capatul tunelului...Foto: TNB

În ziua comemorării lui Mihai Eminescu, luni, 15 iunie 2020, au avut loc două momente distincte dedicate omagierii poetului național: în premieră la TNB on-line, poemul LUCEAFĂRUL, într-o versiune inedită, de 18 minute, susținută de 21 de cunoscuți actori ai Naționalului - începând cu ora 10.00, iar de la ora 14.00 - o conferință extrem de interesantă, susținută de Dr. Ilina Gregori și intitulată Când a fost secolul al XIX-lea? Eminescu și modernitatea.

⦁ 21 de voci ale Naționalului au recitat LUCEAFĂRUL eminescian …

În ordinea apariției, ei sunt actorii : Richard Bovnoczki, Ovidiu Cuncea, Silviu Biriș, Brândușa Mircea, Lari Giorgescu, Tomi Cristin, Amalia Ciolan, Liliana Hodorogea, Mihai Calotă, Eduard Adam, Ada Galeș, Fulvia Folosea, Aylin Cadîr, Răzvan Popa, Magda Catone, Ioan Andrei Ionescu, Axel Moustache, Monica Davidescu, Irina Movilă, Răzvan Oprea, Mihai Munteniță .

De marți până joi continuă difuzarea Conferințelor TNB on-line după următorul program:

- marti, 16 iunie - Ion Caramitru - Limitele așteptării (conferința a avut loc la data de 28 ianuarie 2007)

- miercuri, 17 iunie - Matei Visniec – Festivalul de la Avignon, capitala mondială a teatrului (8 ianuarie 2017)

- joi, 18 iunie - Mihai Șora – 101. Dialog cu Mihai Șora (21 ianuarie 2018)

Week-end cu piesa românească LUMINIȚA, DE LA CAPĂTUL TUNELULUI

Vineri 19 iunie (ora 16.00) sâmbătă 20 iunie și duminică 21 iunie (ora 18.00) vă dăm întâlnire cu : Luminița, de la capătul tunelului – piesa din 2008 a unuia dintre cei mai jucați dramaturgi contemporani, Radu F. Alexandru, în regia lui Mircea Cornișteanu, artist redutabil, bun și atent cunoscător al dramaturgiei naționale.

O satiră desprinsă parcă dintr-un film documentar. Îi dau viaţă actori cunoscuţi: Constantin Cotimanis (Virgil Neacșu), Iuliana Moise (Delia Neacșu), Dragoş Stemate (Doru Maxim) şi … Alexandra Poiană (Luminiţa!). Două cupluri în care ordinea se face-desface-reface pe ritmuri ameţitoare.

Cum autorul este un fin observator, scenarist şi dramaturg familiarizat cu sforăria culiselor parlamentare, cu jocurile actorului politic, cu ideologiile pre şi post, dar mai ales cu lentoarea ... monstrului pus de-a curmezişul drumului, îl numește „cașalotul” dincolo de care nu se poate trece, din sintagma de odinioară, devenită clişeu, nu mai lipsea decât… o virgulă! Scriitorul a aşezat-o, spre deliciul dumneavoastră, cu sarcasm şi umor, pe fruntea unei scrieri ce surclasează vechile dileme din… țara în care „batem pasul pe loc, în ritm de horă”, așa cum observa și regizorul.

„Radu F. Alexandru ne-o prezintă pe Luminița, de la capătul tunelului care ne răpește orice speranță. Din nefericire, are dreptate. Mai avem ani mulți de bâjbâit prin tunelul întunecat prin care avem senzația că înaintăm spre capătul luminos dinspre care răzbat până la noi acordurile Odei bucuriei. Aiurea, batem pasul pe loc, în ritm de horă! Râdem, dar nu-i de râs!”, Mircea Cornișteanu.

„Pentru mine, Luminița este un mesager al „noului val”. Are calitățile pe care noi le prețuim cel mai mult și sunt sigur că ea și cei ca ea ne vor călăuzi mâine pe drumul viitorului. S-o urmăm cu toată încrederea, merită! Sunt optimist!”, Radu F. Alexandru.

Să o urmărim așadar, în acțiune, pe Luminiţa, de la capătul tunelului! Va fi ea în stare să facă ce n-au izbutit mulţi alţii înaintea ei? Şi, cu ce rezultat?

Spectacolul rămâne în repertoriul curent al teatrului și va putea fi văzut și în sală, inclusiv cu Monica Davidescu în rolul doamnei Neacșu.