Vizita la muzeu nu va depăşi 2 ore, cărţile returnate la bibliotecă intră în „carantină” 10 zile pentru dezinfecţie, sunt interzise lansările de carte iar contactul fizic între actori va fi limitat la filmări sunt câteva dintre normele care trebuie respectate în domeniul cultural după 1 iunie şi care au fost publicate în Monitorul Oficial, potrivit News.ro.

Concerte SRTFFoto: Slowride Transalpina Fest

Concerte în aer liber

Angajaţii şi voluntarii vor primi din partea organizatorului măşti, mănuşi şi viziere. Publicul va avea acces în zona de eveniment cu asigurarea distanţării de minimum 1,5 metri şi nu mai mult de 500 de persoane. Concertele nu vor depăşi 4 ore.

"Scaunele mobile sau pufuri vor fi poziţionate la o distanţă de 2 metri". Vor fi amplasate toalete speciale pentru familii cu copii, dacă este posibil. Conform noilor reguli, băuturile pot fi consumate dacă sunt în recipiente închise, fără paie de unică folosinţă, iar mâncarea va fi ambalată. Artiştii ar trebui să folosească microfoane proprii.

Spectacolele organizate în sistem drive-in, accesul se va face doar cu autoturismul, iar staţionarea va fi la distanţă de 2 metri, cei care părăsesc maşina vor purta măşti.

Galerii de artă şi muzee

Între restricţiile şi măsurile luate impuse angajaţilor galeriilor de artă, purtarea măştii este obligatorie şi izolare la domiciliu dacă au intrat în contact cu un caz suspect de SARS-CoV-2. Pe de altă parte, vizitatorii vor respecta distanţarea de minimum 2 metri şi vor fi obligaţi să poarte măşti. Nu poate fi depăşită capacitatea de 50% a spaţiului, iar vizita în muzeu va dura maximum 2 ore. De asemenea, vizitatorul va avea la dispoziţie soluţii dezinfectante, inclusiv pe covoarele de la intrare.

Biblioteci

În cazul bibliotecilor, în sălile de lectură cu suprafeţe mici va fi acces limitat. Custodele va fi cel care va aduce de la raft documentele sau cărţile solicitate de abonat. La calculatoare, în bibliotecă, accesul va fi limitat, documentele returnate intră în „carantină” 10 zile pentru dezinfecţie.

Librării

Librăriile vor fi deschise dacă se află în centre comerciale mici, de sub 15.000 de metri pătraţi, cu intrare exterioară. Sunt interzise lansările de carte.

Platouri de filmare

"În cazul activităţilor de producţie cinematografică, ce au potenţial mediu-ridicat de infectare cu SARS-CoV-2, organizarea spaţiului de lucru va fi cu distanţa de 1,5 metri între oricare două persoane", se arată în document. Echipamentul tehnic, camere de filmat, microfoane, căşti, va fi dezinfectat. Contactul fizic între actori va fi limitat.

Potrivit normelor stabilite, scenele de interior cu o distribuţie mai mare de 10 persoane vor respecta regula distanţării fizice. Scenele cu contact direct care durează mai mult de 15 minute vor fi evitate, vor fi organizate spaţii separate de machiaj pentru actori şi figuranţi iar cetăţenii străini, care fac parte din echipele de filmare, vor face dovada testării negative la sosirea în ţară.