O nouă carte de Radu Paraschivescu apare la Humanitas, Recviem vesel pentru tata, o poveste-pastel, o poveste-zefir, o poveste-cutremur. Istoria semicentenară a doi buni prieteni, tată şi fiu. Nouă povestiri jucăușe și empatice despre solidaritate și tandrețe, Recviem vesel pentru tata este o aducere aminte în cheia bunei dispoziții.

Radu Paraschivescu, Recviem vesel pentru tataFoto: Humanitas

„Sunt mulţi cei care îşi plâng dispăruţii dragi. O fac sobru sau răscolitor, public sau între pumni. Se duc şi se reculeg la mormântul lor, le ţin fotografiile pe birou, pe şemineu, pe noptieră. Stau de vorbă cu ei şi despre ei. Îi evocă, îi readuc în lume, îi aşază acolo de unde au plecat.

Recviem vesel pentru tata e felul meu de a-mi râde un dispărut drag. Probabil pe cel mai drag. A mi-l râde – adică a mi-l aminti în hainele lui de zi cu zi: bună dispoziţie, ironie după caz, blândă sau tăioasă, efervescenţă ludică, amuzament dezlănţuit. Şi în acelaşi timp a mi-l recompune din sute de dialoguri sprintene, din zeci de zile în care – zeu de uz personal – a suflat peste nori şi i-a pus pe fugă. Recviemul acesta nu glorifică. Nu scoate la lumină fapte excepţionale, cutezanţe enorme, riscuri în faţa cărora te iau ameţeala şi amuţeala. Ci doar complicităţi de adolescent permisiv, glume cu perdea sau măcar cu perdeluţă, fleacuri cărora le pătrunzi sensul la multă vreme după ce s-au petrecut. Amintiri. Copilării şi copilăreli. Hohote şi hohotiri. Lumini şi iluminări.“ - Radu Paraschivescu