​Ministerul Culturii propune reluarea progresivă a activităţilor din domeniul artistic şi cultural. În primă etapă se vor deschide muzeele, dar acest lucru "depinde de fiecare manager de instituţie, daca va putea implementa normele de siguranţă pentru vizitatori", şi reluarea programelor cinematografelor, dar cu maximum 50 de spectatori.

TNB 2Foto: Teatrul National Bucuresti

Teatrele ar urma să se redeschidă abia mai târziu.

"În funcţie de cum se va mişca fiecare manager îşi va putea deschide instituţia. Poate vor fi manageri care nu vor putea implementa aceste norme de siguranţă şi atunci vor fi muzee care vor rămâne închise până la o relaxare ulterioară a măsurilor", a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru Digi24.

Ministrul a mai precizat că aceste norme de siguranţă - de igienă şi care să permită păstrarea distanţei dintre vizitatori, vor fi gestionate din bugetul fiecărui muzeu.

"În momentul de faţă nu a fost tăiat bugetul niciunui muzeu, funcţionează cu bugetul iniţial, iar neavând activitate curentă au şi economisit nişte bani. Unde există probleme cu desfăşurarea activităţii din lipsă de fonduri, managerii muzeelor se pot adresa ministerului, dar doar cu o notă de fundamentare şi atunci se va putea obţine o suplimentare bugetară", spune ministrul.

Legat de deschiderea teatrelor, Bogdan Gheorghiu a reamintit că Ministerul Culturii a trimis către Ministerul Sănătăţii un plan etapizat de reluare a activităţilor artistice, care prevede în prima etapă deschiderea muzeelor, bibiliotecilor, librăriilor şi a cinematografelor - în anumite condiţii speciale, cu cel mult 50 de spectatori în sală, şi abia într-o a doua etapă a teatrelor.

"În a doua etapă am introdus şi instituţiile de spectacol într-o primă fază cu participare de până la 50 de spectatori, urmând să se poată participa ulterior 100 până la 300 de spectatori", a declarat ministrul.

Recent, Ministerul Culturii a mai transmis că Guvernul analizează posibilitatea modificării exigibilităţii TVA pentru veniturile obţinute din prestările de servicii din domeniul organizării de evenimente (servicii publicitare, marketing, producţie, sponsorizări), inclusiv din vânzarea biletelor pentru spectacole/ festivaluri.

Propunerea ar fi ca TVA să devină exigibil în luna în care are loc evenimentul, iar termenul de plată să fie la 25 ale lunii următoare sau în trimestrul în care a avut loc evenimentul.

O altă propunere este ca organizatorii de spectacole să aibă posibilitatea să prelungească valabilitatea biletului pentru evenimentul / festivalul care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 8 martie - 30 septembrie 2020 - fără obligaţia de a rambursa contravaloarea - până la o dată ulterioară la care acesta va avea loc. Evenimentul, astfel, ar trebui să fie reprogramat până cel târziu la 30 septembrie 2021.