Joi, 7 mai 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, va fi transmisă înregistrarea unui concert vocal-simfonic susținut în 14 noiembrie 2019 de Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii „George Enescu“, dirijate de Gerd Schaller. Programul cuprinde două lucrări din creația lui Anton Bruckner: „Simfonia nr. 9“ și „Te Deum“. Soliști sunt soprana Gabriela Iştoc, mezzosoprana Gabriela Popescu, tenorul Adrian Dumitru şi basul Marius Boloş. Corul Filarmonicii „George Enescu“ este pregătit de maestrul Iosif Ion Prunner.

Stagiune online BrucknerFoto: Filarmonica George Enescu

Anton Bruckner (1824-1896) este o personalitate importantă - şi impozantă - a simfonismului din secolul al XIX-lea. Dacă Wagner a revoluţionat genul de operă, Bruckner a excelat în simfonie.

„Te Deum“, care a avut premiera pe 10 ianuarie la Viena, impresionează „printr-o construcţie supusă cu rigoare textului liturgic, pus în valoare cu credinţă şi o rară capacitate de pătrundere în spaţiul misterios al structurilor sonore“, potrivit muzicologului Vladimir Popescu-Deveselu.

„Simfonia nr. 9“ este ultima lucrare creată de Anton Bruckner între anii 1887-1896. Bruckner, care a dedicat-o „Dumnezeului iubit”, a murit înainte de finalizarea celei de a patra părți.

„«Te Deum»-ul este o lucrare de sine stătătoare, care se cântă deseori ca o parte a patra a «Simfoniei nr. 9» de Bruckner. Este prima dată când la Filarmonica «George Enescu» a fost cântat «Te Deum»-ul în această formulă, ca o continuare a simfoniei. Prin difuzarea joi, 7 mai, a înregistrării acestui concert extraordinar cu muzica copleșitoare a lui Bruckner, Filarmonica «George Enescu» este aproape de toți iubitorii muzicii mai mult decât oricând, în această perioadă de criză, când artiștii sunt nevoiți să stea departe de scenă“, subliniază Iosif Ion Prunner, director adjunct și dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu“.

Înregistrarea concertului, care a avut loc în Sala mare a Ateneului Român în 14 noiembrie 2019, va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw). Accesul pe aceste canale online va fi gratuit timp de 48 de ore.

Partener al evenimentului este Forumul Cultural Austriac, înregistrarea fiind transmisă și pe pagina de Facebook a acestei instituții: https://www.facebook.com/fca.bucuresti/.

Stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu“

Joi, 7 mai 2020, ora 19.00

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor GERD SCHALLER

Solişti

GABRIELA IŞTOC

GABRIELA POPESCU

ADRIAN DUMITRU

MARIUS BOLOŞ

Dirijorul Corului IOSIF ION PRUNNER