Patriarhie: Voluntarii vor duce lumină doar la credincioșii care o așteaptă în fața locuinței

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 8 aprilie 2020, 23:03 Actualitate | Cultură


Lumina sfanta de Pasti s-a aprins in Ierusalim
Foto: Facebook
În noaptea de Înviere, voluntarii din parohii vor primi lumină şi o vor distribui doar la casele credincioşilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în faţa locuinţei.

Patriarhia Română a anunţat îndrumările pentru slujbele de Florii şi de Paşte, adoptate în urma unei consultări cu MAI. Astfel, bisericile şi mănăstirile vor proceda după mai multe reguli pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Potrivit Patriarhiei, aceste reguli sunt:

„Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) şi vor fi distribuite, de către voluntari, credincioşilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie.

În săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvârşeşte slujba Sfântului Maslu de obşte (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.

Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât şi ulterior dezinfectate (conform îndrumărilor din 12 martie 2020).

Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, şi va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult. Personalul deservent va purta mască şi mănuşi de protecţie.

Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat).

Pentru credincioşii vârstnici şi bolnavi, „Paştile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie.

Pentru a nu fi întreruptă tradiţia începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranţa şi lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioşilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în faţa locuinţei, având în mână o candelă sau o lumânare.

Rânduielile liturgice şi tipiconale nu se modifică în această perioadă în care slujbele se săvârşesc doar de către slujitorii bisericeşti, fără participarea fizică a credincioşilor mireni. Astfel, în Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii bisericeşti prezenţi, dar fără participarea credincioşilor mireni.

De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. În acest sens, imediat după chemarea Veniţi de primiţi lumină! şi cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se va citi Sfânta Evanghelie, se rosteşte binecuvântarea „Slavă Sintei...”, după care clericii vor cânta de trei ori troparul Hristos a înviat!, se va cădi spre cele patru puncte cardinale şi se va rosti ectenia mare, apoi toţi clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii.

La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârşeşte slujba Învierii, credincioşii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curţile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanţa de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! şi răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.

În prima zi de Paşti, începând cu ora 06.00 dimineaţa, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi „Paştile”, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşti (ouă, cozonac, dulciuri etc.).

Tot în prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, dar fără participarea credincioşilor mireni.”

Reprezentanții Patriarhiei susțin că aceste îndrumări completează recomandările Cancelariei Sfântului Sinod din 22 martie 2020, intitulate Noi măsuri privind slujbele şi activităţile sociale bisericeşti.

Aceștia spun că orice act de indisciplină a clericilor sau a credincioşilor afectează negativ imaginea Bisericii în societate și atrag atenția că, în timpul stării de urgenţă, toată lumea are obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5462 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  Deci ... (Miercuri, 8 aprilie 2020, 23:21)

  feroviarul123 [utilizator]

  Toti moșii si toate babele vor sta toată noaptea de Înviere in fata ușii sa vina un gagiu cu lumina? și la bloc?
  Deci va bateți joc de oameni. Hai sa ieșim in balcoane si sa urlam noaptea la luna ...
 • +3 (7 voturi)    
  Nu s-au putut abține nici anul asta sa nu arunce cu bani (Miercuri, 8 aprilie 2020, 23:31)

  A78 [utilizator]

  Nu s-au abținut sa nu închirieze un avion sa aducă “lumina” de la Ierusalim sa o expună in biserici goale .
  Nu mai bine donau banii de avion unor spitale ?
 • +3 (7 voturi)    
  Dar (Miercuri, 8 aprilie 2020, 23:40)

  Alexa.99. [utilizator]

  ce-ar fi sa nu umble nimeni din usa in usa cu nimic si sa ne potolim odata cu circul asta obsesiv de a primi lumina, impartasanie, paine stropita cu vin?
  Nu putem avea nici atata minte cat sa intelegem ca trebuie sa evitam contactul social?
  Nu e civilizat sa fim rai cu semenii dar uneori parca au dreptate ateii cand ii numesc in toate felurile.
  Cand vezi atata incapatanare in a fenta macar un pic regulile, ce sa mai zici?
 • 0 (4 voturi)    
  glovo (Joi, 9 aprilie 2020, 0:39)

  stupidu [utilizator]

  se poate livra lumina asta prin glovo?
 • +1 (5 voturi)    
  ! (Joi, 9 aprilie 2020, 0:45)

  tudorr [utilizator]

  Paine, circ si foc, in miez de noapte...
 • -3 (5 voturi)    
  Citesc comentariile ironice ale unora... (Joi, 9 aprilie 2020, 1:50)

  Sparafucile [utilizator]

  Si le spun ca ele nu sunt credibile decit daca vin din partea celor care n-au fost botezati, adica n-au fost cufundati in cristelnita la cca doua luni dupa nastere. Caci daca vin din partea unora care au fost botezati, comentariile cu pricina sunt nule , neavenite si lipsite de credibilitate. Sunt doar pure teribilisme juvenile iar autorii lor niste gargaragii infatuati. Ca sa devina credibile acele comentarii trebuie ca autorii lor sa ceara Bisericii o DEZBOTEZARE. Atunci vor putea contesta, ironiza si dezaproba toate practicile crestine care se deruleaza in noaptea de Pasti in frunte cu raspindirea luminii sfinte din luminare in luminare. Si intru cucerirea statutului lor de vigurosi contestatari si practicilor crestine mai trebuie sa indeplineasca niste conditii:
  1. Sa nu se fi casatorit religios la biserica
  2. Sa nu-si fi botezat copiii in cristelnita potrivit traditiei crestine
  3. Sa nu participe niciodata la slujbe de pomenire a rudelor
  moarte
  4. Sa nu-si ingroape mortii cu slujbe facute de preoti
  5. La capataiul unei rude moarte sa nu aprinda niciodata o
  luminare
  Abia prin respectarea riguroasa a acestor comandamente capata ei dreptul de a se erija in CONTESTATARI AVIZATI ai practicilor crestine, pe care le pot dupa aceea ironiza si dezaproba dupa pofta inimii. Altminteri sunt doar niste flecari rai de gura, neseriosi , gargaragii si mistocari.

  Si acum, ia sa vedem cine declara ca indeplineste cele 5 conditii de mai sus sau macar o parte dintre ele?
  • 0 (0 voturi)    
   Check. (Joi, 9 aprilie 2020, 19:05)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   Sunt multi care pot sa bifeze cele cinci porunci inventat de marele vânător. Probabil vreun capșunar navetist care a venit in România după ce Italia a închis porțile. Eu am bifat pe toate 5. Chestia cu dezbotezarea mi se pare într-adevăr cea mai tare chestie. Adică trebuie sa dai niște bani la un popar să ai voie să nu crezi. Tare. Problema nu suntem noi aștia care ne declarăm pe față infideli, ci milioanele de hoți care se dau credincioși. Ai uitat băi dudă , că erai la cules de căpșuni, de referendumul pentru familie că nu ați avut voturi suficiente? Știi de ce n-a votat lumea ? că nu există un test pentru credință. orice hoț se poate erija în credincios. Nu poți să fii credincios și să ai milioane furate la saltea.
   • 0 (0 voturi)    
    N-ai priceput esenta postarii mele... (Sâmbătă, 11 aprilie 2020, 21:44)

    Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

    Aceea ca pentru a juca intr-o noua  echipa trebuie mai inatii sa demisionezi de la  vechea echipa in care jucai.  De aici si metafora cu dezbotezarea. Păi stimabile (???), in discutie era CREDIBILITATEA celor care contesta, injura sau dezaproba practicile crestine. Caci daca vrei sa fii credibil convinge publicul ca te-ai lepadat de orice manifestari cu substrat religios , cele mai importante fiind listate in cele 5 puncte. Te lauzi ca le-ai bifat pe toate? Foarte bine, aproape ca ti-ai cucerit statutul de contestatar vehement anticrestin . De ce "aproape" ? Fiindca vine Pastele si trebuie sa ne convingi in plus ca :

    6. Niciodata nu te duci la slujba de Inviere de  Pasti si nici n-
        o urmaresti la  televizor
    7. Niciodata nu ciocnesti oua rosii de Pasti. Le mininci dar nu
        le ciocnesti. Sau nici nu le mininci
    8. Niciodata nu adresezi salutul "Hristos a Inviat" unui crestin
    9. Niciodata nu raspunzi cu " Adevarat a Inviat" cind esti
        salutat cu  "Hristos a Inviat" 

    Pentru puritatea statutului tau de contestatar  vehement anticrestin trebuie sa mai adaugam o conditie:

    10. Vei lasa cu limba de moarte rudelor apropiate dorinta ta
          de a nu fi inmormintat cu preoti. Sau de a nici nu  fi
          inmormintat ci ars la crematoriu, fara slujba

    In ce priveste balmajeala ta cu referendumul pentru familie e doar o jalnica tentativa de a demonstra ca s-au imputinat dramatic  credinciosii in tara asta. In realitate lumea nu s-a dus la referendum fiindca era organizat de PSD si  Dragnea iar asta o pricepe chiar si un frinar de marfar cu 4 clase. Frinarul cu 4 clase, nu marfarul...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by