Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase în procesiune duminică, prin județele Neamț, Botoșani și Iași. Racla cu osemintele sfinte a fost așezată pe o platformă îmbodobită cu flori și a fost însoțită de Inaltpreasfințul Părinte Mitropolit Teofan. Este pentru prima dată, după seceta din 1947, când racla cu moaștele sfinte părăsește, chiar și pentru câteva ore, capitala Moldovei, potrivit Mediafax.

Procesiune cu moaștele Sf ParaschevaFoto: Facebook/ George Lazar

Racla a trecut prin Iași, Roman, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Pașcani, Botoșani și Hârlău.

"A fost o zi frumoasă, obositoare dar foarte frumoasă, aproape 500 de kilometri prin Moldova, prin faţa multor spitale, prin faţa multor biserici şi din când în când prin faţa unor trecători care se aflau pe străzi pentru diferite situaţii. A fost o mărturie despre un adevăr al Bisericii şi anume creştinul are două arme în orice situaţie, dar mai ales în situaţii dificile. Prima armă este arma omenească, în contextul nostru este o armă cu trei tăişuri: distanţare socială, igienă şi tratament medical adecvat. Creştinul are însă şi o altă armă, arma cea dumnezeiască: Sfânta Liturghie, spovedania, dumnezeiasca Împărtăşanie, cinstirea sfintelor moaşte, ocrotirea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu.", a declarat duminică seară, IPS Teofan.

În jurul orei 20, racla cu moaștele sfinte a fost adusă înapoi la Iași, în Catedrala Mitropolitană. “Biserica este şi spital duhovnicesc, iar procesiunea sau mai bine zis deplasarea cu moaştele sfinte ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva în Moldova astăzi este o mărturie a acestui spital duhovnicesc spre care se cuvine să alergăm în tot timpul, dar în mod special în momente grele ca acesta.”, a explicat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Este pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, când racla cu moaștele sfinte este dusă în pelerinaj în județele Moldovei.

“S-a socotit că momentul prin care trecem este unul care necesită cu atât mai mult rugăciunile sfinţilor către Dumnezeu ca Dumenezeu să-şi întoarcă faţa spre noi. Se aşteaptă două lucruri: ca oamenii să-şi folosească toate instrumentele pe care le au împotriva bolii, dar această boală ca orice suferinţă nu poate fi tratată exclusiv cu mijloace omeneşti. Pe lângă mijloacele omeneşti sau fundamentându-le pe acestea avem nevoie de mâna ocrotitoare a lui Dumnezeu iar ea se arată şi prin mijlocirea Sfintei Parascheva, a Prea Sfintei Născătoare de Dumenzeu, prin mijlocirea tuturor sfinţilor.”a mai declarat IPS Teofan.

Această procesiune este una istorică, spune și Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Evenimentul nu a fost anunțat tocmai pentru ca oamenii să nu fie tentați să iasă din case, să se adune să se închine la racla cu moaștele Ocrotitoarei Moldovei. “A fost o surpriză pentru toţi. Vedeau pur şi simplu fiind pe stradă sau uitându-se pe geam cum dintr-o dată sunt moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Să ştiţi că aici este un simbol al venirii celei de-a doua a lui Hristos. Şi Hristos la fel va veni, pe neaşteptate. Nouă ni se va părea că este o zi obişnuită poate şi el ne va apărea dintr-o dată tuturor şi va fi momentul de final şi de judecată a acestei lumi.”, a precizat Constantin Sturzu.