Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la un concert de Dragobete numit „Dăruiesc sunetul iubirii”, susținut de naistul Nicolae Voiculeț, luni, 24 februarie 2020, de la ora 18.00, în Sala Perpessicius din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8.

"Dăruiesc sunetul iubirii" cu naistul Nicolae VoiculețFoto: Afis concert

„Dragobetele” este una dintre sărbătorile populare românești legate de renaşterea naturii după vegetarea din iarnă, a împerecherii păsărilor, considerate mesagere ale zeilor. Sărbătorirea Dragobetelui era, în general, pe 24 februarie sau, după Romulus Vulcănescu, pe 3 martie, dată la care zburătoarele începeau să se împerecheze, să-şi facă cuib. În alte zone ale ţării datele celebrării variază între 24 şi 28 ale lui Făurar (februarie) sau 1 şi 25 Mărţişor (martie). Tradiţia populară plasează cel mai adesea această sărbătoare la 24 februarie, care este în calendarul ortodox data prăznuirii Aflării Capului Mergătorului Înainte şi Botezătorului Ioan. Momentul mai era numit prin diferite zone „Cap de Primăvară” ori „Logodnicul păsărilor”. De la simbolica sărbătoare a logodnei păsărilor cerului, animalelor de tot felul, simbolica logodnă s-a extins şi spre fiinţele umane, devenind Ziua Îndrăgostiţilor, a iubirii.

Nicolae Voiculeț este unul dintre demnii apărători şi continuatori ai valorilor autentice, dedicându-se unui instrument complex cu sonorităţi divine precum naiul. Majoritatea proiectelor sale promovează identitatea românească și redescoperirea valorilor naționale. Artistul a văzut lumina zilei la Sinaia, într-o zi de iarnă și a urcat pe scenă încă de la vârsta de 5 ani, cântând alături de orchestre mari ale vremii. A continuat prin a participa la cele mai prestigioase festivaluri de creaţie, obţinând de fiecare dată locul I, atât pentru maniera interpretării vocale, cât şi pentru cea dirijorală. A urmat cursurile Liceului de Muzică „George Enescu” şi a fost introdus de către profesori în studiul pianului, însă de la 12 ani tatăl său l-a îndrumat în desluşirea tainelor şi esenţei marii muzici şi a naiului. Încă de la primul contact cu naiul, artistul s-a contopit în sunetul duios al instrumentului şi a conştientizat că menirea sa din acel moment este aceea de a-i ocroti sunetul ca pe propria fiinţă.

Nicolae Voiculeţ a făcut cunoscută tradiţia poporului său prin sunet în peste o sută de concerte, în diverse colţuri ale lumii. A colaborat cu Orchestra Filarmonică din Viena, Stockholm, Praga, a avut evoluţii artistice în lumea arabă, dar şi în Japonia, America de Nord şi America de Sud. A urcat pe scene de mare prestigiu artistic din Cehia, Franţa, Austria, Ungaria, Turcia, SUA, Canada, Germania, Japonia, India, Spania şi Italia alături de mari muzicieni ai lumii. Nicolae Voiculeț reușește la fiecare apariție pe scenă să evidenţieze puterea fără seamăn a folclorului şi a autenticităţii româneşti.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.