Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invita joi, 27 februarie 2020 de la ora 18:30 la vernisajul expoziției temporare de fotografie „#4Rusia – file din natură”, organizată în colaborare cu Societatea Geografică Rusă (Russian Geographical Society), Centrul Rus de Ştiință şi Cultură – Российский центр культуры в Румынииdin România și Ambasada Rusiei în România – Посольство России в Румынии.

#4Rusia - file din naturăFoto: Muzeul Antipa

Expoziția, aflată la Muzeul Antipa la cea de-a patra ediție, cuprinde fotografii nominalizate sau câștigătoare ale concursului „Cea mai frumoasă țară”, un proiect al Societății Geografice Ruse care reunește cei mai buni fotografi amatori sau profesioniști ai Rusiei. De la prima ediție a concursului, din 2015, au participat 25 de mii de fotografi, cel mai în vârstă participant având 98 de ani, iar cel mai mic, doar 4 ani. În cinci ani de existență a concursului, au fost primite spre jurizare peste 440 de mii de fotografii iar expozițiile cu lucrărilor finaliștilor și câștigătorilor săi sunt expuse cu succes în întreaga lume.

„#4Rusia – file din natură” reunește, în premieră, patru secțiuni dedicate fotografiilor realizate de copii: „Peisaje”, „Lumea animală”, „Microunivers” și „Lumea păsărilor”. O noutate o reprezintă, anul acesta, fotografiile făcute cu telefonul mobil care au fost admise în concurs (în secțiunea „Fotografiat de pe smartphone”), fapt care face ca această competiție să fie de acum accesibilă tuturor iubitorilor de natură și nu doar celor ce reușesc să folosească un aparat de fotografiat performant.

#4Rusia – file din natură” transpune în imagini fascinante biodiversitatea din ținuturile îndepărtate și sălbatice ale Rusiei. De la „Lumea subacvatică”, secțiunea care surprinde viața locuitorilor subacvatici, fie ei prădători periculoși ori moluște inofensive, până la „Microunivers”, care suprinde în detaliu grația și organizarea complexă a unei lumi greu de văzut cu ochiul liber, fotografiile reflectă momente unice din viața animalelor sălbatice surprinse în habitatul lor natural. Grupate în 11 secțiuni, fotografiile expuse în holul central al Muzeului Antipa au ca obiectiv principal acela de a atrage atenția asupra problemelor care amenință patrimoniul natural, istoric și cultural al Rusiei.

Expoziția se adresează atât copiilor de peste 7 ani cât și publicului adult, fiind un excelent ambasador al promovării respectului pentru natură la nivel global și un îndemn serios să medităm la viitorul pe care dorim să ni-l creăm.

Evenimentul va avea loc în prezența domnului Igor Iniushkin, Ministru-consilier în cadrul Ambasadei Rusiei în România, a doamnei Natalia Muzhennikova, Director al Centrului Rus de Știință și Cultură din România și a domnului dr. Luis Ovidiu Popa, Director General al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Participanții la ceremonia de deschidere se vor bucura de un moment artistic oferit de artiștii Teatrului de Stat de Opera din Voronej, urmat de o degustare de produse tradiționale rusești.

Asadar, sunteti așteptati joi, 27 februarie 2020 începând cu ora 18:30 la Muzeu iar organizatorii anunță că intrarea la vernisaj este liberă, apoi expoziția va face parte din circuitul de vizitare până pe data de 29 martie 2020.