Marți, 18 februarie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, matematicienii Liviu Ornea și Radu Gologan și Vlad Zografi, coordonatorul colecției Știință a Editurii Humanitas, vor vorbi despre π, cea mai cunoscută constantă din matematică. În cartea de la care pornește discuția, Povestea numărului π de Pietro Greco, istoria lui π este integrată în istoria matematicii - avansurile datorate unor mari minți ale științei și secolele de stagnare - și apoi în fluxul istoriei umanității.

Povestea numărului π, de Pietro GrecoFoto: Humanitas

Volumul „Povestea numărului π” de Pietro Greco a fost publicat în colecția Știință a Editurii Humanitas.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, și se face printr-o rezervare prin Eventbook, aici: https://eventbook.ro/other/bilete-povestea-numarului-pi

Nici un alt număr n-a dobândit celebritatea (matematică și nu numai) de care se bucură numărul π, raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul lui. Urmărindu-i destinul încă din antichitatea egipteană și mesopotamiană, Pietro Greco ajunge să refacă, la nivelul evoluției conceptelor, o bună parte din istoria matematicii, în care apar personaje marcante: Arhimede, Newton, Euler, Cantor. Și, în același timp, autorul surprinde cu finețe poezia de care se înconjoară acest număr care de milenii ne stimulează imaginația.

„Natura tocmai dezvăluită a raportului dintre circumferinţă şi diametru pare înconjurată de o aură filozofică, iar aceasta ridică imediat constanta la nivelul unui parametru fundamental al universului şi al cercetării raţionale a realităţii. În plus, ne obligă să formulăm o serie de întrebări: care e natura acestui număr? Există cu adevărat ceva profund în constanta asta?“ –Pietro Greco

După studii de chimie, Pietro Greco s-a specializat în jurnalism pe teme ştiinţifice, fiind autorul a numeroase cărţi de popularizare, între care: Evoluzioni (1999), Pianeta Acqua (2004), Einstein e il ciabattino (2004), La scienza e l’Europa (apărută în mai multe volume între 2014 şi 2019). A condus un masterat de comunicare ştiinţifică la Şcoala Internaţională Superioară de Studii Avansate de la Trieste.