După mai multe decenii de incertitudine, o echipă de experţi olandezi a confirmat autenticitatea unui autoportret realizat de Vincent van Gogh, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Vincent van Gogh - autoportret, 1889Foto: Nasjonalmuseet, Oslo, online collection

„Analiza tehnică şi stilistică complexă” arată fără niciun dubiu că pictura este o creaţie a lui Van Gogh, au precizat luni reprezentanţi ai Muzeului Van Gogh din Amsterdam. Portretul analizat de experţi se află în Muzeul Naţional din Norvegia.

Pictorul olandez a trăit în perioada 1853-1890. La sfârşitul lui august 1889, artistul s-a internat voluntar într-un spital de psihiatrie din Franţa. Data estimată a realizării autoportretului este 1889.

„Este singura lucrare despre care se ştie cu siguranţă că a fost creată de Van Gogh în timpul unui episod psihotic”, se mai precizează în declaraţie.

Muzeul norvegian a achiziţionat portretul în 1910, dar îndoielile legate de paternitatea tabloului au început să apară din 1970 întrucât istoricul picturii era necunoscut, iar elementele artistice nu semănau cu cele tipice creaţiei lui Van Gogh.

O nouă analiză a fost demarată după ce reprezentanţii muzeului din Oslo i-au abordat pe experţii din Amsterdam pentru a obţine o opinie.

„Pe baza stilului, tehnicii, materialului, provenienţei şi iconografiei neobişnuite, cercetătorii au ajuns acum la concluzia că temerile formulate anterior erau nefondate”, se mai precizează în comunicat.