Victor Rebengiuc, Ion Iliescu, Doina Cornea, László Tőkés, Ioana Bărbat sau Claudiu Iordache. Sunt doar câteva dintre chipurile pe care fotograful bucureștean, Cornel Brad, le-a imortalizat într-un proiect fotografic inedit, care ajunge în fața publicului, pe simezele clădirii fostei Comenduiri a Garnizoanei Timișoara, începând cu data de 16 decembrie.

Cornel Brad: Oameni.Putere.Romania.Foto: Afis expozitie

„Oameni.Putere.România.Revoluție.” este titlul pe care Cornel Brad îl dă expoziției sale de portrete fotografice, un demers artistic care, la 30 de ani de la Revoluția română din 1989, își propune a fi o meta-fotografie a acelui moment istoric. Realizată pentru reamintirea evenimentelor premergătoare, ale celor din timpul și celor ulterioare Revoluției române, la 30 de ani distanță, expoziția conține o selecție de mai bine de 40 de portrete ale unor personalități istorice relevante.

„Portretele sunt realizate în prim-plan, printr-o relaționare directă şi apropiată între subiect și fotograf, într-un cadru estetic minimalist şi comun seriei, cu accent pe expresia energiei interioare a fiecărei personalități fotografiate.” – spune Cornel Brad

Proiectul expozițional continuă demersul inițiat în urmă cu mai bine de doi ani, și materializat în cartea de portrete fotografice „Oameni.Putere.România.”, ce conține peste 100 de portrete și texte care descriu succint personajele portretizate.

Expoziția „Oameni.Putere.România.” ajunge la Timișoara ca parte a proiectului „30”, organizat de Ministerul Culturii, prin Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, și Universitatea de Vest Timișoara, cu sprijinul Goethe Institut și al Centrului Cultural German.

Vernisajul are loc în 16 decembrie, de la ora 18.00, iar expoziția rămâne deschisă până în 30 ianuarie 2020.

Cornel Brad (n.1974) este fotograf român, trăiește în Bucureşti. Este autorul cărților de fotografie „Oameni. Putere. România.” (2018), „Faces beyond ideas” (2017) și „Interludii” (IglooMedia, 2015). Între 1993 şi 2013, Cornel Brad a condus departamentul de vânzări al unei librării, a fost editor a două reviste periodice agricole, a coordonat de la înființare un sistem național de protecție a mediului în agricultură.