Ministerul Culturii a solicitat Arhivelor Naţionale să exercite dreptul de preempţiune în cazul scoaterii la vânzare prin licitaţie publică, în data de 16 decembrie, de către Casa de Licitaţie Historic a bunurilor culturale mobile cu valoare istorico-documentară - loturile 001 - 101 - prezentate în spaţiul public în catalogul Licitaţiei În jurul lui Eliade, Cioran şi Blaga" - "Manuscrise, dedicaţii şi scrisori", potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unei postări pe site-ul Ministerului Culturii, instituţia a solicitat o întâlnire cu reprezentanţii Casei de Licitaţii Historic în încercarea de a demara negocierile privind achiziţionarea directă a bunurilor, dar, "din nefericire, aceste negocieri au eşuat din cauze procedurale".

"În urma eşuării acestor negocieri, Ministerul Culturii a solicitat Arhivelor Naţionale ale României să se alăture demersului nostru de salvare a patrimoniului şi să exercite dreptul de preempţiune al Arhivelor Naţionale în baza prevederilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 16 din 2 aprilie 1996 a Arhivelor Naţionale republicată, care instituie dreptul de preempţiune al Arhivelor Naţionale la achiziţionarea documentelor care fac parte din Fondul Arhivistic al României. Suntem absolut convinşi că, în interesul protejării acestui patrimoniu arhivistic şi deopotrivă cultural deosebit de valoros pentru ţara noastră, Arhivele Naţionale vor proceda la instituirea dreptului de preempţiune şi o parte importantă din istoria noastră va fi păstrată în patrimoniul naţional", precizează sursa citată.