Artistii plastici Iuliana Vilsan si Bogdan Pelmus sunt castigatorii din acest an ai burselor „Constantin Brancusi” acordate de Institutul Cultural Roman la Cité Internationale des Arts . Initiate in 2005, Bursele „Constantin Brancusi” ofera plasticienilor romani ocazia de a lucra intr-un mediu artistic international.

Iuliana Vilsan, artist vizual, a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti (1995) si Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, sectia pictura (2000). A realizat decoruri, costume, pictura si instalatii pentru mai multe spectacole din tara si din strainatate. Palmaresul sau include premii la festivaluri internationale, precum si o nominalizare la Gala premiilor Uniter 2006 pentru cea mai buna scenografie (spectacolul Livada de visini, Teatrul National Targu Mures). Este fondatoare a galeriei De Interese (2001). Lucrarile ei se afla in colectii private din Danemarca, Germania, Franta, Italia, Suedia si Romania.

Bogdan Pelmus, artist vizual, este absolvent al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, sectia pictura (1999). A fost distins cu Premiile I la Concursul National de pictura pentru tineri artisti – Fundatia « Arte e Arta », Bucuresti (2005) si la Concursul tinerilor artisti, Galeria Dominus, Bucuresti (1998). Membru fondator al grupului Hibrid, impreuna cu Theo Pelmus, stefan Tiron si Andrei Ciubotaru (2003) si al grupului Sursa, impreuna cu Maria-Magdalena Pelmus si Florina Nita (2001). Este prezent in colectii particulare din Romania, Suedia, Italia, Bulgaria, Macedonia si Danemarca.

Din comisia de jurizare au facut parte Teodor Moraru, Marcel Bunea si Gheorghe Vida.

Potrivit ICR, programul se adreseaza profesionistilor cu performante recunoscute in domeniu, indiferent de varsta. Bursierii sunt gazduiti, timp de trei luni, la atelierul contractat de statul roman la Cité Internationale des Arts din Paris si dispun de o suma pentru cheltuielile de intretinere, materiale si transport. Pana acum, burse „Constantin Brancusi” au mai fost acordate artistelor Suzana Fantanariu, Ana Banica, Anca Anghel Coller si Stela Lie.

Tot la Cité Internationale des Arts din Paris vor mai fi prezenti in acest an compozitorul Nicolae Brindus si violoncelista Laura Buruiana, beneficiari ai burselor „George Enescu” acordate de ICR (www.icr.ro/burse_enescu).