Premiul Goncourt Alegerea României a fost câştigat de Santiago H. Amigorena pentru romanul "Le ghetto intérieur". Anunţul a fost făcut de doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România în cadrul unei conferințe de presă organizată la Institutul Francez din București.

Juriul a fost format din reprezentanții studenților Facultăților de limba și literatura franceză din şapte universități din România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara). Studenţii au avut de ales dintre cele 15 titluri propuse de Academia Goncourt pe care le-au citit în ultimele două luni. Ultima deliberare şi alegerea câştigătorului au avut loc chiar în aceasta dimineaţă într-o dezbatere cu porţile închise la librăria Kyralyna.

Santiago H. Amigorena scrie, de douăzeci şi cinci de ani, un proiect literar pe care l-a intitulat, pentru el însuşi, „Ultima carte”. „Le Ghetto intérieur” care după spusele autorului aparţine aceluiaşi proiect literar, este a zecea lui carte.

Santiago H. Amigorena este cineast şi producator de film.

Iată câteva dintre comentariile membrilor juriului despre romanul câstigător:

„Când vorbim despre nazism sau Holocaust, suntem obișnuiți să ne gândim

la oamenii care au trăit această experiență teribilă în mod direct, compătimim cu ei, încercăm să le înțelegem suferința, simțim furie, dar cel mai des uităm de durerea și întristarea celor care au pierdut un membru al familiei sau pur şi simplu un prieten. „Ghetoul interior” este un roman diferit pentru că se concentrează pe „ceilalți”, nu numai pe deportați, pe prizonierii masacrați în ghetouri, dar şi pe prizonierii propriei uri, ai propriului regret și ai dorinței

neîncetate să uite totul, să nu mai știe nimic, să fugă de trecutul și de prezentul care îi macină”. (Sorina-Andreea Socol, Brasov)

„Vicente Rosenberg este un evreu care duce o viață liniștită în Buenos Aires. Viața lui devine un coșmar după ce primește o scrisoare de la mama sa. Acest mesaj expune situația evreilor din Varșovia la începutul Holocaustului. Vicente nu poate să-și salveze mama de la marea atrocitate a celui de-al doilea război mondial fiind condamnat să fie un simplu cititor al morții mamei sale. De ce un simplu cititor? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, citiți romanul „Ghetoul interior” de Santiago H. Amigorena”. (Andreea Bolohan, Timișoara)

La ceremonia de premiere au luat cuvântul Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România, Hélène Roos, Directoarea Institutului Francez din România, Christophe Dridi, Președinte Director General Dacia și Director General Groupe Renault România, Mohamed Ketata, Director Regional al Agenţiei Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală, scriitoarea Pauline Delabroy-Allard, laureata Premiului Goncourt – Alegerea României 2018, preşedinta de onoare din partea Franţei, Elena Diaconu, preşedinta de onoare din partea României, Despina Jderu, preşedinta Juriului Goncourt din Universitatea Bucureşti și reprezentanta juriului studenţesc.

De asemenea, din partea partenerilor au fost prezenti Nicolette Tabără, reprezentanta Centrului de carte străină Sitka, și Christian Derveloy, Director general Arta Grafica.