Mașa Dinescu, soția poetului Mircea Dinescu, a murit la 58 de ani. Anunțul a fost făcut de Teatrul Național București, unde Mașa Dinescu, traducător de literatură rusă, a condus Secretariatul literar.

Masa DinescuFoto: TNB

"Colectivul Teatrului Național București anunță cu tristețe dispariția prematură, la numai 58 de ani, a colegei noastre, Mașa Dinescu. A fost șefa Secretariatului literar, o bună cunoscătoare de teatru român și străin, un om de o mare calitate profesională și umană", a anuțat Teatrul Național.

Incinerarea va avea loc mâine, 30.10.2019, ora 14,00, la Crematoriul Vitan Bârzești.

Provenind din familia intelectualilor Elena Loghinovskaia și Albert Kovacs, specialiști în literatura rusă, Mașa Dinescu a fost unul dintre cei mai apreciați traducători ai dramaturgiei ruse, multe dintre versiunile oferite de ea stând la baza unor spectacole de succes din importante teatre ale țării.

În prezent, în repertoriul TNB se regăsesc cinci spectacole a căror traducere îi aparține: „Livada de vișini” de A. P. Cehov, r. David Doiashvili, „Revizorul” de N. V. Gogol, regia Felix Alexa, „Sinucigașul” de Nikolai Erdman, regia Felix Alexa, „Terorism” de frații Presniakov, regia Felix Alexa, „UFO” de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop. În alte teatre, traducerile sale au fost puse în scenă de regizori precum Andrei Șerban sau Yuri Kordonsky, la Teatrul Bulandra sau la Teatrul Național din Cluj.