Prima ediție a ExpoCaligrafia Internațional 2019, eveniment inițiat și organizat de Asociația Liber la Educație, Cultură și Sport, se va desfășura între 24 și 30 octombrie 2019, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr.38. Expoziția va reuni peste 35 de lucrări caligrafice ale unor renumiți caligrafi români și străini din 23 de țări de pe cinci continente, la vernisaj fiind programată și o demonstrație de caligrafie susținută de instructorii Cristina Mocan și Raluca Luca.

ExpoCaligrafia Internațional 2019Foto: ICR

Vernisajul ExpoCaligrafia Internațional are loc joi, 24 octombrie 2019, ora 18.00 în Sala Mare a Institutului și va oferi vizitatorilor în premieră ocazia de a vedea o fotocopie a unei pagini din Evanghelia pictată pe pergament şi scrisă cu litere de aur de Majestatea Sa, Regina Elisabeta, o Evanghelie unică în lume.

Tema principală a proiectului expozițional este biodiversitatea, comuniunea om-natură în era digitală, când scrisul mecanic, la taste, e preferat în defavoarea frumuseții scrisului de mână. Cu toate acestea, organizatorii susțin că, de la descoperitorul peniței, românul Petrache Poenaru, și până la John DeCollibus, stângaciul maestru în caligrafie, sau Rick Paulus, fostul șef al departamentului de caligrafie de la Casa Albă, caligrafia recâștigă teren.

Evenimentul va prezenta lucrări caligrafice de excepție ale renumiților maeștri americani John DeCollibus și Rick Paulus, alături de alți profesioniști atât români, cât și din străinătate: Japonia, Grecia, Israel, Polonia, Italia, Columbia, Peru, Brazilia, Islanda, Indonesia, Kazakhstan, Franta, Rusia, Africa de Sud sau India.

Expoziția mai cuprinde și lucrările apreciate de către juriul internațional al celei de-a - III- a ediții a Concursului Național de Caligrafie, care s-a desfășurat în perioada 1 septembrie - 20 octombrie 2019. Concursul, inițiat și organizat de Asociația Liber la Educație, Cultură și Sport, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Institutul Cultural Român și Universitatea Națională de Arte București este dedicat atât pasionaților de caligrafie de orice vârstă, cât și profesioniștilor, în scopul de a promova „arta de a da formă literelor într-un mod expresiv și armonios” după cum afirmă Mircea Șiclovan, directorul executiv la Asociației organizatoare.

Potrivit ICR, lucrările expuse în cadrul evenimentului ExpoCaligrafia Internațional 2019 se remarcă prin originalitate, identitate națională, creativitate, tehnici de caligrafiere, fiind redate în limbile materne ale autorilor caligrafi.

„Ideea de a iniția în România un proiect național, pe termen lung, care să promoveze arta caligrafică, mi-a venit în anul 2016, când am avut oportunitatea de a vizita câteva școli din Japonia și de a participa chiar la câteva ore de caligrafie”, explică Șiclovan, convins fiind că scrisul frumos este la îndemâna noastră, stimulând creativitatea și oferind nenumărate beneficii pentru dezvoltarea personală și socială.

Astfel, la finele anului 2016, asociația a desfășurat prima ediție a Concursului Național de Caligrafie având ca susținători Ministerul Culturii și Muzeul Contemporan al Caligrafiei din Moscova, iar în anul 2017 a fost implementată ediția a - II- a, cu susținerea Ministerului Culturii și a Școlii de Caligrafie din Talinn, Estonia.

În cadrul celei de a - III -a ediții a concursului, textele din domeniul biodiversității, alese pentru caligrafiere pentru fiecare categorie de vârstă, de la copii, tineri, adulți și până la seniori, vor fi în limba română. Acestea vor fi evaluate de un juriu internațional, format din caligrafi profesioniști de renume, susținători ai proiectului, printre care și românul Geoge Marin, cât și din critici de artă și profesori.

Accesul publicului la vernisaj se face pe bază de invitație, dar expoziția va putea fi vizitată de publicul larg de luni până vineri, între orele 10-17, la sediul ICR.