Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 16 octombrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr. 38) la o seară dedicată lansării romanului Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte de Matteo Strukul, recent apărut în traducerea Gabrielei Lungu în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu.

Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte, de Matteo StrukulFoto: Humanitas

Combinând elementele romanului istoric și de aventuri cu cele ale romanului libertin și apelând la o documentare solidă pentru a susține ficțiunea, Matteo Strukul îmbogățește cu tușe inedite portretul lui Giacomo Casanova, cel mai faimos seducător din istorie. Eroul său este un iubitor al cărților și teatrului, un călător, alchimist, o figură extrem de complexă și de interesantă.

Alături de scriitorul Matteo Strukul, care va participa prin Skype la eveniment, vor prezenta cartea Smaranda Bratu Elian și Oana Șălișteanu, reputate italieniste, și Monica Neațu, istoric şi lector al Fundaţiei Calea Victoriei. În partea a doua a evenimentului, actorul Marius Stănescu, care l-a interpretat strălucit pe Casanova, va citi un fragment din roman.

Matteo Strukul este cel mai important autor italian de romane istorice, opera sa multipremiată fiind tradusă în peste 20 de limbi.

„De prea multe ori în viață am plătit dublu ceea ce credeam a‑mi fi oferit din prietenie.“ Însă pentru dragoste Casanova a plătit o singură dată. Soarta lui și a celei care i-a furat inima este hotărâtă într-un joc al intrigilor politice și al hazardului ce se desfășoară, pe rând, în luminile orbitoare ale unui palazzo somptuos, în clarobscurul unui canal cu gondole tremurându-i pe ape și în bezna unei temnițe unde Inchizitorul Negru își așteaptă victima.

În 1775, proaspăt întors la Veneția, iubit și urât deopotrivă de cetățenii Serenissimei Republici, Giacomo Casanova o întâlnește pe duplicitara contesă austriacă Margarethe von Steinberg, care-i propune s-o cucerească pe tânăra și virtuoasa Francesca, fiica nobilului Niccolò Erizzo. Crezându-se infailibil, seducătorul acceptă, știind că își va afla răsplata în brațele senzualei contese. Dar inima lui rece se va dovedi vulnerabilă, iar pariul libertin ce anunța un palpitant joc amoros maschează un complot politic. Când Casanova își dă seama, nu mai există cale de întoarcere.

„Strukul știe să povestească, iar viața lui Casanova este ea însăși o poveste deschisă. El reușește să scrie o istorie bine calibrată între realitate, fantezie și utopie, pe paginile albe ale unui trecut în care anumite întâmplări ar fi putut avea loc cu adevărat.“ – La Stampa

Matteo Strukul s-a născut pe 8 septembrie 1973 la Padova. Licențiat în Drept, cu un doctorat în Drept european, își duce existența între Padova, Berlin și Transilvania (pe care a descoperit-o în ultimii ani, căutând originea numelui său de familie, și de care s-a îndrăgostit). Romanele sale istorice au fost traduse în peste 20 de limbi, ajungând în topul celor mai vândute cărți. În anul 2009, împreună cu Matteo Righetto, a pus bazele mișcării literare SugarPulp, devenind curând și directorul artistic al Festivalului SugarCon. Din 2015 este directorul artistic al Festivalului Chronicae, primul festival italian dedicat exclusiv romanului istoric. În anul 2017 a primit prestigiosul premiu Bancarella pentru primul roman din tetralogia I Medici, ale cărei volume (Una dinastia al potere, Un uomo al potere, Una regina al potere, Decadenza di una famiglia) au apărut în perioada 2016–2017. A publicat până acum 12 romane, între care: I cavalieri del Nord (2015), Il sangue dei baroni (2016), Inquisizione Michelangelo (2018). Este scenarist, traducător, autor de benzi desenate (a publicat în 2019 primele două volume dintr-o trilogie despre Vlad Ţepeș) și jurnalist. În 2018 îi apare romanul istoric Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte (Giacomo Casanova. La sonata dei cuori infranti; Humanitas Fiction, 2019), distins în 2018 cu Premiul Emilio Salgari, dedicat literaturii de aventuri.

Un eveniment desfășurat în parteneriat cu Fundația Calea Victoriei. Accesul este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.