Academia Suedeză, forul care decernează premiul Nobel pentru Literatură, a anunţat luni că verifică lista convorbirilor telefonice date din sediul său după ce autorul irlandez John Banville a fost victima unei farse telefonice prin care era anunţat că este câştigătorul prestigioasei distincţii literare, scrie Agerpres, citând DPA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Banville a declarat în weekend cotidianului Irish Times că a fost sunat joi de un bărbat care s-a prezentat ca fiind Mats Malm, purtătorul de cuvânt al Academiei Suedeze, şi care l-a informat de primirea Nobelului. Ulterior, bărbatul a sunat din nou şi a lăsat un mesaj vocal menţionând o neînţelegere de ultim moment între membrii academiei în urma căreia premiul a trebuit retras.

Banville a spus că, în opinia sa, autorul farsei este o persoană care are resentimente faţă de Academie.

"Am certitudinea că nu eu sunt cu adevărat ţinta. Cred că a presupus că îl voi crede şi că voi face valuri în presă şi că voi spune că este vorba despre o altă dispută între membrii juriului", a spus Banville, potrivit cotidianului irlandez.

Când Banville a apelat înapoi numărul din arhiva telefonului său a fost conectat la biroul Academiei Suedeze, se mai spune în articol.

Într-un e-mail transmis DPA, Malm a precizat că Academia verifică arhivele telefonice pentru a stabili dacă apelul a fost făcut din sediul său sau dacă cineva a încercat să facă să pară astfel. "Este cu adevărat o glumă nesărată", a spus Malm.

Malm a anunţat joi că scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk a fost recompensată cu premiul Nobel pentru Literatură pe 2018, în timp ce autorul austriac Peter Handke a primit premiul pentru anul 2019.

Academia a acordat anul acesta două premii, după ce decernarea din 2018 a fost amânată din cauza unui scandal de agresiune sexuală, care a afectat prestigiosul for suedez.