Muzeul Peleș nu se va închide, iar statul român negociază cu Casa Regală prelungirea contractului de închiriere a ansamblului de la Peleș, susține, pentru HotNews.ro, Daniel Breaz, ministrul Culturii.

Castelul PelesFoto: USER UPLOADED

Precizările lui Breaz vin după ce deputatul USR Iulian Bulai a declarat că Ministerul Culturii nu mai are de multe luni un contract de închiriere semnat cu Casa Regală pentru Castelul Peleş, că a fost predată deja proprietarilor o dependinţă a ansamblului şi că muzeul urmează să fie evacuat.

Breaz spune însă că statul român are contract de închiriere cu Casa Regală până la 31 decembrie 2019, iar suma plătită este de aproximativ 11.000 de euro lunar. Negocierile pentru prelungirea contractului vor începe în curând, precizează el.

”Muzeul și Palatul Peleș vor rămâne așa cum sunt în continuare cel puțin până la 31 decembrie. Nu se pune problema închiderii acestui muzeu. Eu pot să vă garantez că acest Guvern va purta negocieri, astfel încât ceea ce înseamnă ansamblul Peleș să fie protejat din toate punctele de vedere, să putem să investim. Și soluția pe care o vom găsi va fi una benefică pentru toată lumea”, a declarat Daniel Breaz, ministrul Culturii.

Acesta mai spune că informațiile apărute în spațiul public privind posibila evacuare a Muzeului Peleș sunt false.

”Eu pot să vă spun că domnul deputat Bulai este un personaj total dezinformat și, în plus, face și niște afirmații care nu sunt la locul lor și care nu sunt adevărate. Domnul Bulai, ca și orice alt USR-ist, dezinformează populația României și eu i-aș sugera domnului Bulai să iasă public să-și ceară scuze vis-a-vis de afirmațiile făcute, pentru că sunt total false”, spune Daniel Breaz.

Ministrul Culturii susține că procesul verbal prin care a fost predată Căsuța Poartă este de fapt actul prin care statul român a cedat această parte a ansamblului Peleș Casei Regale, care s-a arătat dispusă să investească.

”Noi avem contract cu Casa Regală până la 31 decembrie 2019. Vis-a-vis de Căsuța Poartă, așa cum apare în procesul verbal, este într-adevăr o dorință a Casei Regale de a face câteva investiții în Căsuța Poartă. Practic, în contractul de închiriere era și Căsuța Poartă, dar Ministerul Culturii, statul român, nu utiliza acel spațiu. Casa Regală dorește să facă niște investiții acolo și atunci din chiria respectivă se va scădea o anumită sumă direct proporțional cu ceea ce înseamnă Căsuța Poartă ca parte în acea chirie”, a explicat Breaz.

Ministrul Culturii spune că negocierile vor începe în perioada următoare, iar programul muzeului va rămâne la fel.

”Nu este absolut niciun pericol să fie închis. Muzeul va rămâne cu același program, va fi deschis, va funcționa”, a mai spus el.

Ansamblul Peleș de la Sinaia este unul dintre cele mai vizitate locuri din România. În fiecare an, aproximativ 400.000 de turiști vizitează Castelul Peleș și Castelul Pelișor.

Citește și: