Bucharest International Dance Film Festival, manifestare cinematografică dedicată filmelor de dans, care va avea loc între 4 - 8 septembrie, își propune anul acesta să susțină noua generație de creatori și colaborarea dintre tinerii regizori și coregrafi prin proiectul E X P A N D - laboratorul de dezvoltare de proiecte cinematografice.

BIDFF 2019Foto: Poster

Laboratorul, găzduit de Teatrul Apollo 111, va consta într-o serie de conferințe, sesiuni de prezentare a proiectelor selectate (pitching sessions), întâlniri one-to-one între artiști, mentori și industrie. Andy Wood (UK), renumit creator de film de dans, recunoscut pentru estetica sa minimală și arhitecturală, Claudia Kappenberg (UK), artistă activă în spectacole și media și Peter Schneider (SUA), producător de teatru și film american, primul președinte al Studiourilor Walt Disney (1985 - 1999), fiind considerat ca omul care a reinventat producția filmului de animație, vor fi mentorii celor 5 participanți ai laboratorului. Aceștia vor susține, de asemenea, masterclass-uri deschise publicului:

Masterclass Andy Wood - joi, 5 septembrie, ora 15.00, la Teatrul Apollo 111

Lecture Claudia Kappenberg - sâmbătă, 7 septembrie, ora 10.00, la Teatrul Apollo 111

Masterclass Peter Schneider - duminică, 8 septembrie, ora 11.00, la Teatrul Apollo 111

Intrarea la cele trei masterclass-uri este gratuită, pe bază de înscriere până la data de 3 septembrie, la adresa de e-mail: contact@bidff.ro.

Mai multe detalii despre înscriere aici: http://bit.ly/33TR71f

În competiția E X P A N D au intrat 5 proiecte aflate în stadiul de dezvoltare, semnate de Simon Fildes (UK), Bogdan Olarson (RO), Cristian Fierbințeanu (RO), Jean Lorin Sterian (RO) și David Franklin (ES), care folosesc limbajul non-verbal și dansul ca principal vocabular și tratează subiecte care țin de problematici ale corporalității și a influenței dansului asupra spațiului social.

Mai multe detalii aici: http://www.bidff.ro/romana#expand-bidff19-ro

Juriul BIDFF 2019 va fi format din Peter Schneider (SUA) și Andy Wood (UK), alături de Ada Solomon (RO), unul dintre cei mai importanți producători de film din România, Gulin Ustun (TR), directorul Meetings on The Bridge, platforma de co-producții din cadrul Istanbul Film Festival, și Martine Dekker (NL), directorul festivalului Cinedans din Amsterdam.

Aceștia vor acorda Premiul Cel mai bun film românesc, în valoare de 500 de euro, unuia dintre cele 8 scurtmetraje prezentate în competiție. Cel mai bun musical, dintre cele 5 înscrise în concurs, va primi de asemenea un premiu de 500 de euro.

În Competiția Internațională și în cursa pentru Trofeul Cel mai bun film au intrat 30 de scurtmetraje, iar Conceptual Lab va oferi 1000 euro filmului care va avea cel mai puternic impact asupra juriului festivalului. Acestora le va fi adăugat Premiul Cel mai bun proiect, din cadrul E X P A N D, oferit de Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc, în valoare de 1000 de euro. Ca în fiecare an, spectatorii își vor vota favoritul, iar BIDFF va contoriza voturile pentru a acorda Premiul Publicului.

Cea de-a cincea ediţie a Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 4 - 8 septembrie, în șase locații din București. Tema ediţiei de anul acesta a singurului festival de gen din România este The Network/ Rețeaua și își propune să conecteze artiști, producători, selecționeri și jurnaliști care gravitează în jurul ideii de mișcare.