Biblioteca națională a Israelului a dezvăluit miercuri manuscrisele lipsă ale scriitorului Franz Kafka, punând astfel capăt unui deceniu de saga judiciară legată de proprietatea lor, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Când lupta împotriva tuberculozei într-un sanatoriu austriac, autorul cunoscut pentru opere precum "Procesul" sau "Metamorfoza" i-a cerut prietenului său Max Brod să-i distrugă toate scrisorile.

După moartea scriitorului, în 1924, Max Brod, născut la Praga și tot evreu, a simțit că nu poate duce la bun sfârșit dorința prietenului său. În 1939 părăsește Cehoslovacia ocupată de naziști cu destinația Tel-Aviv, cu tot cu manuscrisele lui Kafka.

Max Brod a publicat ulterior numeroase opere și a contribuit la celebritatea postumă a lui Kafka, una dintre figurile majore ale literaturii mondiale. Dar moartea lui Brod în 1968 a deschis o "istorie kafkiană" legată de soarta acestor arhive, după cum a rezumat miercuri purtătorul de cuvânt al Bibliotecii naționale a Israelului, Vered Lion-Yerushalmi.

Comoara a fost scindată și o parte furată, înainte de a fi scoasă vândută parțial în Germania. Din martie 2008, Biblioteca națională se luptă pentru a reface colecția și a o readuce în Israel, după ce a declarat directorul instituției, David Blumberg.

"Biblioteca națională a revendicat transferarea arhivelor pentru că aceasta a fost dorința lui Brod în testamentul său. Am început un proces care a durat 11 ani înainte de a se termina, acum două săptămâni", a declarat el.

În mai, în urma deciziei unui tribunal german, Berlinul a predat mii de manuscrise care fuseseră furate în urmă cu zece ani din Tel-Aviv pentru a fi vândute Arhivelor literare germane din Marbach și unor colecționari privați.

Alte piese ale acestei arhive se aflau într-un apartament părăsit și invadat de pisici din Tel-Aviv iar altele in seifuri bancare din acest oraș.

O ultimă parte a arhivei se afla într-un seif din sediul principal al băncii elvețiene UBS, în Zurich.

Majoritatea documentelor recuperate au fost deja publicate de Brod, dar corespondența dintre cei doi prieteni și alte note, jurnale intime și reflecții ale lui Kafka oferă un unghi prețios asupra marelui scriitor.