La aproape un an după ce a cântat pe scena Operei Române alături de celebrul tenor Juan Diego Florez și la scurt timp după un succes extraordinar repurtat în Japonia în luna iulie, soprana Teodora Gheorghiu revine la București pentru un recital extraordinar programat în cadrul Festivalului Internațional „Vara Magică” de la Ateneul Român, pe 14 august, de la ora 19.30.

​Soprana Teodora Gheorghiu: foto Radu ChindrisFoto:

Teodora Gheorghiu va susține recitalul intitulat “Dragoste şi viaţă de femeie” alături de pianista Diana Ionescu. Ariile celebre incluse în programul recitalului sunt Boema de Puccini - Aria “Si. Mi chiamano Mimi”, L’amico Fritz de Mascagni – “Son pochi fiori”, Turandot de Puccini - "Tu che di gel sei cinta", Traviata de Verdi – Aria “Addio del passato”, Paiaţe de Leoncavallo – Aria Neddei “Stridono lassu”. Așa cum spune şi titlul serii, soprana va intepreta în recitalul de la Ateneu și celebrul ciclu de lieduri de Schumann Dragoste şi viaţă de femeie, dar şi ciclul de lieduri Liederkreis.

Biletele se pot găsi pe www.lanto.ro, www.bilete.ro și la casa de bilete a festivalului deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până vineri, între orele 14 și 19.

Destinul muzical al Teodorei Gheorghiu a fost influențat în mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o în cadrul concursului Julian Gayarre International Singing Competition. După acest concurs, Carreras i-a oferit o bursă de studii care i-a influenţat definitiv cursul carierei. Ulterior, a câștigat mai multe competiţii, fiind laureată, între altele, a Concursului Internaţinal “George Enescu” de la Bucureşti, dar şi a prestigioasei Queen Elizabeth Competition şi primind bursa de studii Herbert von Karajan. A debutat la Opera Română din Bucureşti în rolul Regina Nopţii din Flautul fermecat de Mozart, fiind apoi invitată să evolueze pe importante scene din Europa precum Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Grand-Théâtre din Geneva, Théâtre de Champs-Elysées din Paris, Opera Naţională Lorenă din Nancy, Opera din Lucerna. În anul 2004 a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007 şi 2010 a evoluat constant pe această scenă, abordând roluri precum Regina Nopţii (Flautul fermecat - W.A. Mozart), Adele (Liliacul - J. Strauss fiul), Adina (Elixirul dragostei - G. Donizetti), Eudoxie (La Juive - Fr. Halévy), Nannetta (Falstaff - G. Verdi), Sophie ( Werther - J. Massenet), Elvira (Italianca in Alger - G. Rossini). În 2014 a debutat la Festivalul de la Glyndebourne în rolul Sophie (Der Rosenkavalier - R. Strauss). Teodora Gheorghiu a colaborat cu reputaţi dirijori precum Seiji Ozawa, Marco Armiliato, Franz Welser-Möst, Christophe Rousset , Adam Fisher, Bertrand de Billy.

La sugestia dirijorului Christophe Rousset a înregistrat un CD ce a constituit un omagiu adus celebrei cântăreţe din secolul al XVIII-lea, Anna de Amicis. Albumul, publicat de casa de discuri Harmonia Mundi, include înregistrări în premieră cu arii din Mozart, Gluck, Borghi, Cafaro și Mysliveček, a fost numit Discul lunii de către International Record Review și de Opera Magazine, și a fost Discul săptămânii la BCC Radio timp de trei săptămâni la rând. Talentul Teodorei Gheorghiu nu se limitează doar la operă. Soprana este pasionată și de lied și a oferit numeroase recitaluri în acest gen muzical, iar în 2013 a publicat al doilea album, Art Nouveau, alături de pianistul Jonathan Aner, cu lieduri de Strauss, Zemlinsky, Ravel și Respighi, ca expresii emblematice ale Jugendstil în muzică.

Începând cu anul 2015, Teodora Gheorghiu abordează un repertoriu de soprană lirică şi debutează în roluri precum Mimi (Boema - G. Puccini), Madama Corteze (Il viaggio a Reims - G. Rossini), Violetta (Traviata - G. Verdi). Cu rolul Contesei din Nunta lui Figaro de W.A. Mozart a realizat un amplu turneu în Japonia.

Discografia sa cuprinde Arias for Anna de Amicis (Mozart, Jomelli, Gluck, etc.) - Les Talens Lyriques / Chr. Rousset (Aparté), Art nouveau (Strauss, Zemlinsky, Ravel, Respighi), cu Jonathan Aner la pian (Aparté), Antonio Vivaldi - Orlando furioso - Modo Antiquo / F.M. Sardelli (Naïve), Richard Strauss - Der Rosenkavalier - Festivalul de la Glyndebourne UK (DVD) .