Multă vreme nu s-a știut cum au ajuns în muzeele rusești capodoperele absolute ale artei începutului de secol XX. Aceasta este povestea lui Serghei Șciukin, colecționarul care a lăsat Rusiei peste două sute de picturi, opere esențiale de Matisse, Picasso, Gauguin, Cezanne.

ColectionarulFoto: editura Vremea

Explorarea misterelor colecției Șciukin semăna cu săpăturile arheologice, cărora li se aduc la lumină, cu precauții infinite, straturile succesive: istoria, arta, miturile și legendele familiale, copiii, nepoții, contemporanii…

"COLECȚIONARUL" (Ed. Vremea) este povestea lui Serghei Șciukin, fiul unui comerciant din Moscova, care a lăsat Rusiei o colecție surpriză, descoperită de iubitorii de artă abia la jumătatea secolului XX: picturi fabuloase ale unor monștri sacri precum Monet, Matisse, Van Gogh, Cezanne, Gauguin, Picasso și alții.

Culmea e că toate tablourile au fost cumpărate de Serghei Șciukin în perioada în care acești pictori erau muritori de foame, detestați și contestați de contemporani, iar arta lor impresionistă stârnea indignare și ură. Cum au reușit acești artiști să convingă un afacerist rus? Nici măcar nu au încercat. Pur și simplu, picturile lor au făcut toată treaba.

Cartea conține și câteva pagini de ilustrații cu Palatul Trubețkoi, aparținând lui Serghei Șciukin, la interiorul căruia sunt expuse picturile fascinantei colecții de artă franceză.

Volumul "Colecționarul" , de Natalia Semenova, Andre Delocque poate fi o lectura placuta pentru iubitorii de arta si literatura buna.