Domeniul şi Palatul Mocioni-Teleki din judeţul Arad, scoase la vânzare pentru 1,1 milioane de euro

de Redactia     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 iulie 2019, 19:11 Actualitate | Cultură


Palatul Mocioni-Teleki
Foto: Artmark
Domeniul şi Palatul Mocioni-Teleki din satul Căpâlnaş (judeţul Arad) sunt scoase la vânzare de Artmark pentru un preț de pornire de 1,1 milioane de euro. Ansamblul, aflat la 5 kilometri distanță de castelul regal de la Săvârşin şi la 90 de kilometri de Arad, este estimat la 1,5 - 2 milioane de euro.

Domeniul este alcătuit din 8,6 hectare de parc dendrologic în jurul palatului, 25,90 hectare de pădure, 38,81 hectare de fâneață împădurită și 8,19 hectare de teren arabil.

Exponent al moștenirii arhitecturale lăsate în zona Banatului de către familia nobiliară aromână Mocioni, ansamblul din Căpâlnaș vorbește și astăzi despre bunăstarea și importanța acestei mari familii.

Palatul, element-cheie compozițional al întregului ansamblu, este unul dintre primele proiecte ale arhitectului vienez Otto Wagner. Proiectată cu eleganță, după modelul Micului Trianon din Versailles, clădirea palatului este pusă în evidență de parcul dendrologic înconjurător și este deservită de diferitele anexe, constituind astfel ansamblul Mocioni din Căpâlnaș, unul dintre cele mai remarcabile ansambluri nobiliare de secol XIX din spațiul extraurban românesc.

Marcând prima etapă de creație a lui Otto Wagner - cea premergătoare perioadei proiectelor în stil Secession ce vor consacra opera arhitectului vienez - Palatul Mocioni este construit într-un spirit clasicizant, de factură eclectică, fiind inspirat de modelul Micului Trianon din Versailles. Volumul clădirii este gândit într-o manieră caracteristică epocii și spațiului de dezvoltare a acestui program arhitectural, fiind compact și impunător, însă nu lipsit de grație.

Logica constructivă interioară a palatului are în centrul schemei funcționale sala bibliotecii, ce găzduia una dintre cele mai valoroase biblioteci private ale Imperiului Austro-Ungar. La parter, biblioteca este precedată, înspre accesul principal, de un salon de onoare, iar înspre accesul dinspre parc, de nodul de circulație verticală, dominată de o scară impresionantă. La etaj, deasupra sălii bibliotecii și în jurul primului luminator, se dezvoltă o cursivă, ce deservește diversele saloane perimetrale.

Din punct de vedere al tratării interiorului, se observă o atenție deosebită acordată acestuia. Cele câteva corpuri de iluminat, mobilierul din lemn masiv și șemineele ce încă se mai conservă, atestă imaginea somptuoasă a locuirii nobiliare din epoca sa de apogeu. Parcul, accesoriu indispensabil al locuirii nobiliare extraurbane moderne, este amenajat în jurul palatului, atât cu rolul de a pune în evidență palatul ca obiect arhitectural dominant, cât și pentru a completa funcția de loisir a acestor ansambluri.

Parcul dendrologic al familiei Mocioni din Căpâlnaș este compus din articularea ingenioasă a două zone cu caracter peisagistic distinct. Prima, o grădină semipublică de factură neoclasică, armonizată cu stilul arhitectural al palatului, este dezvoltată în imediata apropiere a acestuia și este constituită din doua curți de onoare ce preced accesele principale în construcție, plantate cu arbori de esență rară. A doua zonă, cu caracter privat și proiectată într-un stil romantic, prezintă o vegetație abundentă, alei sinuoase și un părău amenajat și se află departe de spațiul public, unde găzduiește monumentele funerare ale familiei Teleki.

Sursa - Artmak (monumenteuitate.org)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2816 vizualizari

 • +1 (9 voturi)    
  zxzxzxz (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 19:43)

  solar [utilizator]

  Ce face COMUNITATEA AROMÂNILOR DIN ROMÂNIA ?! Hai, SIMONA HALEP, spuneți cuvântul ! Familia Mocioneștilor arădeni avea in spate șase generatii de cultură, avere si contribuție la marea istorie românească ! Cunosc Palatul Mocioni- Teleki - Stârcea de zeci de ani. Mai există incă o proprietate a familiei la vreo 12 km în satul BULCI in care mai trăiesc aromâni de origine ! Aflat in paragină !
 • -2 (4 voturi)    
  presedinte la artmark (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 22:57)

  U_swamp [utilizator]

  A stiut Patapievici pe unde se pripaseste....
 • +2 (2 voturi)    
  @ "..ce găzduia... (Duminică, 7 iulie 2019, 8:01)

  Observatore [utilizator]

  ... una dintre cele mai valoroase biblioteci private ale Imperiului Austro-Ungar ".
  Unde este acum aceasta biblioteca ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by