Cea mai mare expoziție cu lucrări semnate de Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani este vedeta Art Safari București 2019, alături de artă "supercontemporană", la cea de-a șasea ediție a evenimentului care va avea loc în perioada 27 septembrie-6 octombrie.

"Fiul pădurarului" de Nicolae TonitzaFoto: Artmark

Expoziția Art Safari va fi organizată în acest an într-o clădire-monument, Palatul Oscar Maugsch BCR din Piața Universității, construită în 1906, în condițiile în care, în anii trecuți, evenimentul s-a desfășurat tot în clădiri de patrimoniu: Ciclop, Palatul Dacia-România, Galeriile Kretzulescu.

”Ca în fiecare an, o serie de premiere vor fi dezvăluite publicului iubitor de artă: o expoziție Nicolae Tonitza, o expoziție dedicată sculpturii de la Brâncuși încoace, o expoziție dedicată noului val de artiști români și un spațiu mult mai generos menit să aducă arta mai aproape de copii. 10.000 de metri pătrați de artă de neratat, timp de 10 zile", a precizat Ioana Ciocan, director Art Safari București.

Art Safari București 2019 va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, pe o suprafață de 10.000 metri pătrați, cea mai mare expoziție dedicată pictorului Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, una de sculptură de la 1800 până în 2019, precum și una dedicată artei supercontemporane.

Arhitectura expoziției este semnată de Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția, începând cu ediția 2016 și până în prezent.

Pavilionul Muzeal "Nicolae Tonitza și geniul copilăriei", curatoriat de Zoltán Soós, va găzdui peste 200 de lucrări ale maestrului. Lucrările vor fi împrumutate de la cele mai importante muzee și colecții private din România, dar și din Europa.

Focusul expoziției va fi universul copilăriei, ilustrat magistral de marele artist român.

"Pentru a oferi temei propuse un orizont mai larg decât cel imediat al artelor vizuale, expoziția investighează problematica copilului și a copilăriei dintr-o perspectivă multidisciplinară – istorică, sociologică, pedagogică și antropologică. În acest sens, vor fi expuse pe lână lucrări de pictură, sculptură și grafică și obiecte vestimentare ale copiilor din mediul rural și urban, jucării, obiecte de uz școlar, toate din perioada interbelică", arată Zoltán Soós, curator al Pavilionului Muzeal.

Pavilionul Central "Repvblica. Despre umbre în sculptură" va găzdui, în premieră, o expoziție concepută și realizată ca o privire antologică și analitică asupra acestui gen artistic din România, în perioada 1800 - 2019. Expoziția curatoriată de Călin Dan va aduce împreună numele cele mai semnificative ale sculpturii românești, exemplificată prin lucrări excepţionale provenite din importante colecţii private din Europa, dar și din colecţiile muzeelor din România.

Selecţiei de sculptură i se adaugă instalaţie, artă decorativă și obiecte semnate de Constantin Brâncuși, Dimitrie Paciurea, Geta Brătescu, Ana Lupaș, Vasile Gorduz, Paul Neagu, Marian Zidaru și mulți alții. Pavilionul "Supercontemporan. Young Blood. Arta timpului tău", o expoziție curatoriată de artistul Mihai Zgondoiu, introduce publicului noul val de artiști români, cu arta timpurilor noastre.

"Acest proiect expozițional «fresh», radiografiază mișcarea artistică urbană din România, asimilată treptat în periferia artei contemporane", spun organizatorii.

Programul Art Safari Kids 2019 se va desfășura pe o suprafață mai amplă decât în anii anteriori și va cuprinde zone distincte potrivite vârstei participanților, unde vor avea loc ateliere de artă: pictură pe pânză, cursuri de sculptură, ilustrație în pasteluri cretate, bandă desenată.