Președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, a primit, marți, aviz pozitiv din partea Comisiilor reunite de Cultură și Media și de Politică Externă din Senat pentru funcția de director al ICR Bruxelles. Țuroiu mai are acum nevoie doar de un Ordin comun emis de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român pentru a deveni șefa ICR Bruxelles.

Liliana TuroiuFoto: Agerpres

Liliana Țuroiu a fost întrebată, marți, în comisiile reunite, atât de Lucian Romașcanu (senator PSD) cât și de Dan Lungu (senator USR) care sunt motivele acestei mutări "surprinzătoare", ea susținând că își dorește să plece la Bruxelles pentru a coordona prezența României la Festivalul Europalia din această toamnă.

Întrebată de senatorul USR Dan Lungu cum se face că a fost propusă pentru ICR Bruxelles de către vicepreședintele ICR Talos în prima zi în care ea a întrat în concediu și Talos i-a preluat atribuțiile, Liliana Țuroiu a evitat un răspuns.

Liliana Țuroiu a ajuns candidat la funcția de director ICR Bruxelles după o serie de coincidențe: a intrat în concediu pe 19 iunie și și-a delegat atribuțiile către vicepreședintele Institutului, Mirel Talos. În aceeași zi, ea a fost propusă director al ICR Bruxelles. Directorii de filiale ICR din străinătate sunt propuși de președintele ICR, conform legii.

Radu Carp, membru în Consiliul de conducere al ICR, a declarat, luni, pentru HotNews.ro, că situația este una "fără precedent", fiind vorba despre "primul președinte al ICR aflat în funcție care este propus pentru o funcție de director ICR în afara țării". În opinia lui Radu Carp, "e profund ilegal după părerea mea, e imposibil de justificat" și ar fi vorba despre "un conflict de interese".

Propunerea ca Liliana Țuroiu să devină director al ICR Bruxelles a primit marți în comisiile reunite din Senat 14 voturi pentru și doar două împotrivă (ale senatorilor USR Dan Lungu și Vlad Alexandrescu).

Liliana Țuroiu și-a luat concediu în perioada 19.06 - 12.07.2019 și și-a delegat atribuțiile, în această perioadă, lui Mirel Talos, vicepreședinte ICR. În prima zi de concediu a Lilianei Țuroiu, pe 19 iunie, Ministerul de Externe a trimis Comisiei pentru Cultură și Media din Senat propunerea de numire a Lilianei Țuroiu în funcția de director al ICR Bruxelles.

Nu este clar dacă în cadrul ICR propunerea ca Liliana Țuroiu să devină director al ICR Bruxelles a fost semnată chiar de președintele Liliana Țuroiu sau de vicepreședintele Mirel Talos, către care ea și-a delegat atribuțiile în perioada 19.06 - 12.07.2019. Cel mai probabil, propunerea a fost semnată de Mirel Talos.

Mirel Talos, vicepreședintele ICR care i-a preluat atribuțiile pe perioada concediului, a refuzat să spună dacă el este cel care a semnat propunerea. Mirel Talos s-a limitat să declare pentru HotNews.ro că președintele Institutului are dreptul, conform legii, să își delege atribuțiile și că "trebuie să așteptăm ziua de mâine", apoi a închis telefonul.

Potrivit Articolului 18 din Legea nr. 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român, republicată, "numirea și revocarea directorilor şi a directorilor adjuncţi ai Institutelor culturale româneşti din străinătate se fac la propunerea preşedintelui Institutului şi cu avizul comun al Comisiei pentru cultură şi media şi al Comisiei pentru politică externă ale Senatului, prin ordin comun al ministrului afacerilor externe, al ministrului culturii şi al preşedintelui Institutului, pentru un mandat de 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru încă un mandat".

Procedura este ca propunerea directorilor de filiale din afara țării să se facă de către președintele ICR, să fie apoi transmisă Ministerului Afacerilor Externe, iar Ministerul Afacerilor Externe să o transmită comisiilor de specialitate din Senat.

În Senat, pentru directorii de filiale ICR din afara țării este suficient avizul comisiilor de specialitate, după ce sunt audiați. Doar propunerea pentru funcția de președinte al ICR merge la vor în plenul Senatului, propunerile de directori de filiale ICR din afara țării nu au nevoie de acest pas.

După audiere și avizul comisiilor de specialitate, Institutul Cultural Român, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Culturii emit un Ordin comun privind noul director al filialei ICR respective.

Și în ceea ce privește Ordinul comun pe care cele 3 instituții ar urma să îl emită, Liliana Țuroiu ar putea fi pusă într-o situație bizară: aceea de a semna, în calitate de președinte al ICR, Ordinul instituției care prevede numirea ei ca director al ICR Bruxelles.

Liliana Țuroiu este originară din Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea, fostul lider al PSD. S-a născut la Videle și este de profesie creatoare de modă. Ea a fost propusă de PSD la conducerea ICR în aprilie 2017. Presa a scris, la acea vreme, că Țuroiu ar fi fina sau chiar verișoara lui Adrian Videanu.