Radio Vatican a început de sâmbăta aceasta să transmită un buletin de știri săptămânal, cu o durată de 5 minute, integral în limba latină. Buletinul intitulat „Hebdomada Papae, Notitiae Vaticanae latine reddiate" („Sâmbăta Papei, știri din Vatican în limba latină"), este ultima inițiativă a încercării de extindere a reutilizării limbii latine, cândva o bază a învățământului din Europa de Vest, scrie Reuters.

Piata Sf. Petru VaticanFoto: Captura YouTube

Știrile vor fi urmate de o emisiune de 30 de minute în limba italiană în care crainicii vor oferi sfaturi de utilizare a limbii latine într-un context modern.

„Am vrut ca limba oficială a Bisericii să fie auzită și la știri, așa cum este ascultată zilnic la citirea Liturghiei în latină", a declarat Andrea Tornielli, directorul editorial de comunicare al Vaticanului.

Programul va fi produs de echipa de știri a radioului și de departamentul care traduce și scrie documente oficiale în limba latină.

„Acum avem Wikipedia în limba latină („Vicipaedia Latina"), aproximativ 40 de grupuri de latină pe Facebook care cuprind oameni din întreaga lume - iar contul de Twitter al Papei în limba latină este urmărit de aproape un milion de oameni. Nu e rău pentru o limbă moartă”, a spus Luca Desiata, un om de afaceri italian care a publicat o revistă de cuvinte încrucișate în limba latină.

Omul de afaceri italian a venit cu ideea publicării unei reviste de cuvinte încrucișate după ce a condus o revistă online în latină care a ajuns, în cinci ani, să aibă 10.000 de abonați.

Limba latină a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani, mai ales după ce Papa Benedict al XVI-lea a fondat în 2012 „Academia Pontificală pentru Studii Latine” pentru a promova folosirea limbii latine atât în cadrul Bisericii, cât și în afara ei.