Actorii unui teatru independent din Cluj au protestat într-un mod inedit la Gala Uniter, față de decizia Ministerului Culturii de a reduce cu 30% bugetul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN). Actorii au readaptat versurile unei arii celebre din "Nunta lui Figaro" de Mozart: "Nu mai sunt destui bani la cultură / Nu-i prima, nici ultima lovitură". Momentul a fost primit cu ropote de aplauze.

La Gala Uniter de la Cluj-Napoca, actorii companiei de teatru independent REACTOR din Cluj, finanțată de AFCN și de Primăria Cluj, au urcat pe scenă pentru a primi o distincție din partea Consiliului Britanic, pentru încurajarea incluziunii sociale si curajul implicării civice.

Actrița Oana Mardare a spus că tinerii actori se bucură de distincția primită și fac eforturi, deși anul acesta Ministerul Culturii a decis să reducă cu 30% bugetul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, iar Primăria Cluj-Napoca le-a alocat un buget de zece ori mai mic.

"Pentru tot ce am lucrat în ultimii cinci ani sunt doi responsabili: noi, artiștii, și autoritățile locale și naționale. Fără sprijinul vostru, puterea noastră e foarte mică. Puterea noastră depinde direct proporțional de implicarea lor. Și totuși, deși anul acesta Ministerul Culturii a decis să reducă cu 30% bugetul AFCN, singurul nostru finanțator major, și deși Primăria Cluj-Napoca a considerat că o să ne descurcăm să ducem în spate o stagiune și un an întreg de evenimente cu un buget de zece ori mai mic decât bugetul pentru această gală, noi ne bucurăm că suntem aici și am vrea să putem să spunem același lucru și anul viitor. Știm că nu suntem singuri (....), știm că este foarte important să avem o voce comună”, a spus actrița.

A urmat un protest inedit față de reducerea bugetului - tinerii actori au interpretat "Non piu andrai” (Nu mai zbori), celebra arie din "Nunta lui Figaro" de Mozart, readaptând versurile: "Nu mai sunt destui bani la cultură / Nu-i prima, nici ultima lovitură / AFCN nu mai ai finanţare / Ministerul te-a retezat / Independenţi, nu primiţi validare / Primăria din buget v-a tăiat”. Momentul a fost primit cu ropote de aplauze.

Protestul tinerilor actori, de la 1.05.