Ca urmare a succesului avut în București, expoziția Made in CZ / Found in RO va fi deschisa și la Brașov, pe data de 17 mai 2019, la Muzeul Județean de Istorie. În cadrul acesteia vor fi prezentate diverse obiecte de design cehoslovac şi uz casnic produse în ultimii 100 de ani și găsite în gospodăriile românilor,care ilustrează relațiile comerciale dintre cele două țări.

Expozitia Made in CZ / Found in ROFoto: Afis

În cadrul vernisajului va avea loc și lansarea catalogului Czechoslovak Home, unde sunt detaliate elementele de design ale obiectelor, dar și narațiunile personale care le însoțesc. Principalul organizator al expoziției este Centrul Ceh, care a adunat 92 de obiecte produse în Cehoslovacia pentru a crea o colecție originalăși variată, atât din punct de vedere al utilizării lor, cât și din perspectiva designului de produs. Prezența acestor obiecte în gospodăriile românilor demonstrează apropierea relațiilor diplomatice și economice dintre Cehoslovacia si România după Primul Război Mondial și în perioada socialistă.

Masina de scris

Masina de scris

Foto: Centrul Ceh

Reformele economice din anii 1960, împreună cu progresul tehnic al industriilor de producție cehoslovace și apropierea culturală dintre cele două țări, au înlesnit exportul unor categorii de obiecte sau chiar achiziționarea lor de către români în călătoriile personale. Privind locuința însăși ca un spațiu de prezentare pentru toate obiectele ce se găsesc înăuntru, expoziția conţine obiecte ce pot fi împărțite în 5 secțiuni principale (aşa cum apar şi în catalog), ce reamintesc fiecare de câte o cameră sau un mijloc de întrebuințare. Acestea sunt: baie, bucătărie, atelier, sufragerie, birou și timp liber. În fiecare categorie sunt incluse obiecte specifice spațiului respectiv, de la electrocasnice și mobilier, la unelte de lucru, produse chimice și obiecte decorative, dar și anumite elemente mai cunoscute, precum cântarul Tonava, lanterna My Day, maşina de cusut Lada, sau butoiul de bere Pilsner.

Catalogul Czechoslovak Home este o resursă importantă de documentare și companionul perfect al colecției. În paginile sale pot fi găsite detalii despre fiecare obiect ce face parte din colecție, începând cu originea și data fabricatiei, până la modul de utilizare. De asemenea, fiecare capitol este completat de scurte eseuri explicative aparținând unor specialiști în domeniu, urmate de un eseu științific final, ce detaliază relațiile politice și economice dintre România și Cehoslovacia în perioada interbelică.

Nu în ultimul rând, o parte dintre obiecte vin însoțite de încă o poveste, și anume cea a deținătorilor originali, oferind astfel și o perspectivă asupra narațiunilor private ale epocii. Așadar, Centrul Ceh, alături de Ambasada Republicii Cehe şi Muzeul Judeţean de Istorie Brașov vă așteaptă la deschiderea expoziției Made in CZ / Found in RO, unde vă veți putea reîntâlni sau observa pentru prima dată o serie de obiecte cehe marcante pentru vremurile lor. Totodată, aceasta are scopul de a evidenția evoluția designului de produs și modurile în care aplicațiile acesteia creează obiecte de o valoare sentimentală unică pentru posesorii lor. Vernisajul expoziţiei va avea loc la Muzeul Județean de Istorie din Brașov, pe data de17 mai 2019, de la ora 18:00, iar expoziţia va rămâne deschisă publicului până pe data de 30 septembrie 2019. Evenimentul este organizat de Centrul Ceh, Ambasada Republicii Cehe şi Muzeul Judeţean de Istorie Brașov.